Helemaal alleen, op een verlaten Sint-Pietersplein, heeft paus Franciscus vrijdagavond het Urbi et Orbi (voor de stad en de wereld) uitgesproken. Dit is de belangrijkste zegen van de katholieke kerk en wordt door de paus eigenlijk alleen gegeven ter gelegenheid van Kerstmis en Pasen. Ook nadat hij verkozen is tot paus is het gebruikelijk dat de nieuwe kerkleider deze zegen uitspreekt.
Franciscus maakte nu een uitzondering vanwege de ernst van de viruspandemie. Italië overschreed dit weekend de kaap van de 10.000 dodelijke slachtoffers. De paus stond alleen op een geïmproviseerd podium vlak voor de Sint-Pietersbasiliek. Het Sint-Pietersplein zelf is al een aantal dagen gesloten voor het publiek. Het Urbi et Urbi werd door miljoenen Italianen gevolgd op televisie.
Naast de paus bevond zich het beroemde miraculeuze kruis uit de San Marcello al Corso. De paus was op 15 maart al eens op bezoek geweest in die kerk om er te bidden bij het kruis. Donderdag werd het met goudpoeder beklede levensgrote kruis, waaraan wonderlijke krachten worden toegeschreven, naar het Vaticaan gebracht. Het is niet bekend hoe lang het beeld daar blijft.
In 1522, zestien dagen nadat het crucifix in een processie door Rome werd gedragen, stopte de toen heersende pestepidemie. Dit was de aanleiding tot de oprichting van de broederschap van de ‘Santissimo Crocifisso’.
Een ander object op het tijdelijke pauselijke podium vrijdagavond was het aan Sint-Lucas toegeschreven Byzantijnse icoon met de eretitel Salus Populi Romani. Dit icoon van de Madonna en het Christuskind met een evangelieboek wordt bewaard in de Cappella Paolina van de Santa Maria Maggiore-basiliek. Ook daar was de paus op 15 maart persoonlijk gaan bidden.
Paus Gregorius I liet het icoon tijdens de paasfeesten in 593 door heel Rome dragen om het einde van een epidemie af te smeken. Ook paus Gregorius XVI vereerde het icoon in 1837 door te bidden voor het einde van een choleraplaag.
Het icoon is één van de afbeeldingen waarvan wordt aangenomen dat ze door de evangelist zelf zijn geschilderd. Het zou in Rome vanuit Kreta gearriveerd zijn in 590 na Chr. tijdens het pontificaat van paus Gregorius de Grote (590-604), die het persoonlijk verwelkomde bij aankomst. Het icoon werd in een boot vol bloemen de Tiber opgevaren tot in het centrum van de stad. Het kunstwerk werd in 2018 gerestaureerd door de Vaticaanse Musea.
De uitdrukking Salus Populi Romani gaat terug op het rechtssysteem en de heidense rituelen van de oude Romeinse Republiek. Na de legalisering van het christendom door keizer Constantijn door het Edict van Milaan in 313 na Christus, werd de uitdrukking overgenomen als een titel voor de maagd Maria.
Geef een reactie