Datum voor opheffing quarantaine is onmogelijk te bepalen

De Italiaanse regering werkt momenteel aan een stappenplan om de strenge quarantainemaatregelen in het land in de toekomst gecontroleerd op te heffen, maar wil of kan hiervoor nog geen datum vooropstellen.

Een datum prikken voor een terugkeer naar de normaliteit zou volgens minister  van Volksgezondheid Roberto Speranza onverantwoord en momenteel ook onmogelijk zijn, want de viruscrisis is allesbehalve voorbij.

Er zijn weliswaar statistische signalen dat de virusepidemie aan het vertragen is, maar elke dag komen er nog nieuwe besmettingen bij. Ook het aantal dodelijke slachtoffers blijft stijgen en nadert inmiddels de 16.000. Het virus is dus nog lang niet aan banden gelegd, laat staan dat de strijd bijna gewonnen is.

Het is ondertussen ook duidelijk dat bedrijven en inwoners het strenge lockdownregime stilaan beu beginnen worden. Gisteren werden liefst 9.300 boetes uitgeschreven voor niet-essentiële verplaatsingen, dat is een record en het hoogste aantal van de voorbije tien dagen.

De strenge maatregelen in Italië zijn van kracht sinds 10 maart en verstrijken voorlopig op 12 april. Dat weekend volgt een evaluatie en wordt beslist of de quarantaine en de bijhorende beperkingen worden verlengd.

Volgens minister Speranza komt er geen specifieke dag waarop de regering zal kunnen zeggen “nu is het allemaal voorbij”.  Iedereen wacht nu in de eerste plaats op de ontwikkeling en de massale uitrol van een doeltreffend vaccin. Ondertussen wil de regering “de juiste omstandigheden creëren om samen te leven met het virus”.

Concreet wil dat onder meer zeggen dat alleszins de regels rond ‘social distancing’ nog lang van kracht zullen blijven. Daarnaast zal het aantal tests fors opgetrokken worden. Miljoenen testen moeten in kaart brengen hoeveel Italianen besmet zijn, of en hoe immuun ze zijn geworden en hoeveel mensen en op welke plaatsen eventueel kunnen terugkeren naar een normaler leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.