Romeinen missen vooral vrij wandelen en etentjes met vrienden en familie

Nu de Romeinen opgesloten zitten in hun eigen stad en de situatie ook na 3 april ongewijzigd zal voortduren, worden stilaan ook vragen gesteld over de psychische gevolgen die een dergelijke sociale isolatie bij de bevolking teweegbrengt.

In Rome hield het stadsbestuur tussen 16 en 23 maart een enquête bij iets meer dan duizend inwoners om na te gaan wat de burgers het meest missen tijdens hun verblijf in quarantaine. Het onderzoek polste ook naar de tevredenheid over de maatregelen die de stad de voorbije weken nam.

De Romeinen missen het meest dat ze niet langer vrij kunnen wandelen in open lucht. Een ander groot gemis zijn de etentjes en drankjes met vrienden en familie. Italianen zijn geen mensen die graag binnenblijven, maar ze proberen er noodgedwongen het beste van te maken. Gemakkelijk is dat niet en de sluiting van al de koffiebars, ijssalons, cafeetjes, restaurants en winkels bevordert niet meteen het sociale leven.

Om zich te informeren over het verloop en de evolutie van de virusepidemie, kiest de overgrote meerderheid van de Romeinen voor de televisie. Daarna volgen, op ruime afstand, het internet, sociale media en ten slotte (papieren) kranten en radiostations.

vaticaanview

De Romeinen zijn doorgaans goed geïnformeerd over hulpdiensten, de nabijheid van gezondheidscentra, apotheken en de hulpacties die het stadsbestuur op touw zet. De perceptie van de inwoners ten opzichte van de stedelijke afvalophaling is eveneens verbeterd.

60 procent van de ondervraagden is zeer of redelijk tevreden met de frequentie en de manier waarop de straten en pleinen de jongste weken worden schoongemaakt. Bij een soortgelijke rondvraag in september vorig jaar was dat slechts 10 procent.

Zelfs het openbaar vervoer, dat al lange tijd negatieve commentaren krijgt, haalt nu een tevredenheidsscore van meer dan 60 procent voor regelmatigheid en hygiëne. Doordat een groot deel van het autoverkeer is weggevallen rijden de bussen veel stipter, iets wat de Romeinen al lang niet meer gewoon zijn.

Wel is het aantal gebruikers van Roma TPL, het privébedrijf dat naast het stedelijke openbare vervoersbedrijf ATAC, een beperkt aantal buslijnen exploiteert, aanzienlijk gedaald.

Roma TPL is voornamelijk actief in de perifere gebieden van Rome en staat vooral in de Romeinse rand in voor ongeveer 20 procent van het busvervoer dat in Rome wordt uitgevoerd.

De verplaatsingen per bus, vooral het woon- en werkverkeer, zijn flink afgenomen, wat gezien de vele bedrijfssluitingen geen verwondering wekt. ATAC zet ook minder bussen in en het aantal reizigers is uiteraard ook daar aanzienlijk verminderd, maar de daling valt vooral op bij Roma TPL.

32 procent van de ondervraagde Romeinen zegt de voorbije weken gewoon thuis gebleven te zijn en nog eens 60 procent maakte een verplaatsing (naar het werk, een winkel, …) liever per auto, per scooter of te voet dan met het openbaar vervoer.

Nieuwskanaal Sky Tg24 liet een drone zweven over een spookachting verlaten Rome. De krijsende vogels versterken de akelige sfeer nog wat extra.

Je kan het filmpje hier bekijken.

Met dank aan
Hugo De Keersmaecker
voor de filmtip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.