Sagalassos-tentoonstelling Istanbul gaat digitaal

Musea overal ter wereld gooien hun fraaiste objecten online op speciale pagina’s of websites zodat het publiek ze ook in deze virustijden kan blijven bewonderen. Die maatschappelijke trend om kunst en archeologie te delen heeft nu ook het Sagalassosproject geïnspireerd.

Naast het feit dat we nu niet meer naar Turkije kunnen reizen, is de werking van het Leuvense archeologenteam verstoord omdat de overzichtstentoonstelling Sagalassos. Meanwhile in the Mountains in Istanbul, die op 27 november vorig jaar opende, door de virusuitbraak weer heeft moeten sluiten. De archeologische site in Sagalassos zelf is eveneens gesloten voor het publiek.

Jeroen Poblome, directeur van het Sagalassos Archaeological Research Project, maakte zopas bekend dat in samenwerking met de partners Yapı Kredi Cultural Centre en Global Digital Heritage, vanaf nu een virtueel bezoek aan de tentoonstelling in Istanbul kan worden aangeboden. Ook een 3D-bezoek aan Sagalassos is mogelijk.

Voor een 3D-tour van de tentoonstelling klik je op deze link. Het laden kan even duren. Het principe werkt volgens de logica van het welbekende Google Maps Street View.

Voor een 3D-tour van Sagalassos ga je naar deze link. Ook hier kan het laden even tijd in beslag nemen. Je ziet nu Sagalassos op het einde van de 2019-campagne in vogelzicht. Druk op een nummer en het programma zoomt in op specifieke locaties.

Om terug te keren naar het vogelzicht kan je op de spatiebalk of op het vraagteken rechts onderin drukken en resetten. Verder kan je met de linker-muisknop het 3D-model om zijn as draaien, door de rechter-muisknop vast te houden over de site manoeuvreren in het huidige aanzicht, en in en uitzoomen door te scrollen.

Hetzelfde programma biedt ook andere 3D-beelden van de site aan, zoals het theater of de ruïne van de tempel voor de keizerscultus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.