Italië verlengt lockdown met twee weken

Italië gaat de totale lockdown in het hele land met minstens vijftien dagen verlengen. Het nieuws is nog niet officieel bekendgemaakt, maar wordt gemeld door een bron op regeringsniveau. De strenge quarantaine-maatregelen in Italië die sinds 10 maart van kracht zijn waren normaal voorzien tot 12 april, waarna een evaluatie zou volgen.  Als het nieuws wordt bevestigd komen daar nu dus nog eens zeker twee weken bij.

Premier Giuseppe Conte zou het decreet voor de verlenging van de actuele quarantaine vannacht of morgen tekenen. In de praktijk wordt dan wellicht gekozen voor 3 mei als (voorlopige?) einddatum van de lockdown.

Vanaf dan kunnen bepaalde maatregelen (misschien) worden versoepeld en kunnen (sommige) winkels (misschien) opnieuw openen. Maar dat blijft dus allemaal nog af te wachten. Een snelle versoepeling van de actuele maatregelen zit er niet meteen in, al wordt daarover momenteel nog gesproken.

Specialisten en wetenschappers vinden de actuele situatie nog steeds te bedreigend om het normale openbare leven vandaag al opnieuw te hervatten. Hoewel het aantal infecties in Italië stilaan lichtjes lijkt te dalen, blijft de toestand zorgwekkend genoeg om nog niet meteen alle beperkingen op te heffen.

Ook minister van Volksgezondheid Roberto Speranza verklaarde enkele dagen geleden al dat een datum prikken voor een terugkeer naar de normaliteit voorlopig onmogelijk is.

Het bedrijfsleven en de industrie oefenen nochtans flink wat druk uit op de regering omdat vele ondernemingen stilaan een versoepeling van de maatregelen willen. Talrijke firma’s en handelszaken zijn al weken gesloten en willen graag hun activiteiten hervatten. Vooral in Noord-Italië worden industriëlen en bedrijfsleiders stilaan wanhopig.

Off the record valt in regeringskringen ook te horen dat overwogen wordt om de scholen pas in de herfst opnieuw te openen. Als dat klopt zou dit betekenen dat de noodsituatie wellicht nog zes tot acht maanden zou kunnen duren, al dan niet met minder strenge maatregelen en met wat meer bewegingsvrijheid voor de inwoners.

Ook dit nieuws is dus nog niet officieel, maar zou als het wordt bevestigd andermaal een zware mokerslag betekenen voor het hele land. Het is maar de vraag hoelang een regering haar burgers kan blijven opsluiten zonder dat deze zich beginnen te verzetten.

legestraat

Wel staat het vrijwel vast dat Italië geen rol van betekenis zal spelen in de komende zomervakanties. Miljoenen toeristen zullen de komende maanden de Italiaanse zon en de gezellige terrasjes moeten missen.

Overal ter wereld staan de meeste vliegtuigen aan de grond. Geen enkele luchtvaartmaatschappij krijgt momenteel boekingen binnen, wat normaal is omdat niemand weet wanneer de toestand opnieuw normaal zal worden. De kans dat dit in juli of augustus al het geval zal zijn is bijzonder klein.

Vandaag raakte ook  bekend dat in Italië al een honderdtal dokters gestorven zijn aan het virus. Italië werd erg snel overrompeld door de uitbraak. Medisch personeel in de ziekenhuizen maar ook huisartsen moesten de strijd aangaan zonder elementaire bescherming zoals handschoenen en mondmaskers. Dat heeft dus velen van hen inmiddels al het leven gekost.

Eén reactie to “Italië verlengt lockdown met twee weken”

  1. jokaonline Says:

    Witte Donderdag 2020 : zie bijlage in mijn mail joka@dds.nl,
    Of Da Vinci erom zou kunnen lachen is de vraag …

    Joke Nieuwenhuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.