Paus verlaat morgen even Vaticaanstad

Paus Franciscus zal op zondagochtend 19 april voor het eerst sinds 15 maart Vaticaanstad even verlaten. Hij draagt om 11 uur de eucharistie op in de Santo Spirito in Sassia, een kerk aan de Via dei Penitenzieri 12 die zich op amper 1 km afstand bevindt van de Domus Sanctae Marthae, de residentie waar de paus verblijft.

Paus Franciscus koos er na zijn verkiezing op 13 maart 2013 voor om niet te gaan wonen op de derde verdieping van het Apostolisch Paleis waar sinds 1903 het privéverblijf van de opeenvolgende pausen is ondergebracht. Hij gaf de voorkeur aan de Domus Sanctae Marthae, het eenvoudigere gastenverblijf van de Heilige Stoel. Hij verblijft er in suite 201, waar hij ook bezoekers kan ontvangen.

De Domus Sanctae Marthae bevindt zich vlakbij de Sint-Pietersbasiliek en werd in 1996 gebouwd in opdracht van paus Johannes Paulus II. Het doet dienst als gastenverblijf voor bezoekers die voor zaken in Vaticaanstad zijn, maar fungeert sinds 2005 vooral als tijdelijk verblijf voor de kardinalen die ter gelegenheid van een conclaaf, de verkiezing van een nieuwe paus, vanuit de hele wereld naar Rome reizen. Het verblijf telt 106 suites, 22 eenpersoonskamers en één appartement.

De paus maakt morgen de uitstap naar de Santo Spirito in Sassia naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het feest van de Goddelijke Barmhartigheid. De universele viering van de feestdag is te danken aan paus Johannes Paulus II en zijn verering voor de Poolse zieneres Maria Faustina Kowalska (1905-1938), die hij in 1993 zalig en in 2000 heilig verklaarde.

Ter gelegenheid van die heiligverklaring bepaalde hij dat het feest op Beloken Pasen zou gevierd worden. Beloken Pasen is de eerste zondag na Pasen, de dag dat de paasweek officieel wordt afgesloten. Sinds het Jubeljaar 2000 heet deze dag Barmhartigheidszondag of Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid.

De Latijnse naam van Beloken Pasen is Dominica in albis (zondag in witte kleren), een verwijzing naar de witte doopkleren van de doopleerlingen. De paus draagt dan speciale witte koorkledij, een witte satijnen mozetta afgezet met bont. In Duitsland wordt Beloken Pasen daarom Witte Zondag genoemd. In de Orthodoxe Kerk staat de dag bekend als Thomaszondag.

De Santo Spirito in Sassia is een mooie kerk met een slanke vijftiende-eeuwse toren. We zullen binnenkort nog wel eens een bijdrage wijden aan dit gebouw. Vanaf de toegangstrap heb je een mooi uitzicht op de koepel van Sint Pieter. De straat rechts van de kerk leidt naar de Porta Santo Spirito.

Sinds de viruscrisis in alle hevigheid is losgebarsten verliet paus Franciscus Vaticaanstad alleen nog maar toen hij een bezoek bracht aan de Santa Maria Maggiore en de San Marcello al Corso om er te bidden voor de inwoners van Rome en opdat er snel een einde zou komen aan de coronapandemie.

Bij die gelegenheid werden toen ook het miraculeuze kruisbeeld vanuit de San Marcello al Corso en het Byzantijnse icoon Salus Populi Romani (vanuit de Santa Maria Maggiore) tijdelijk overgebracht naar het Vaticaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.