Rome, de Lege Stad

Er circuleren inmiddels duizenden filmpjes van verlaten pleinen en straten in vele steden overal ter wereld. Ook in Rome gaan steeds meer professionele en amateurfilmers aan de slag om een filmpje te maken van hun in quarantaine geplaatste stad, waarbij ze niet zelden gebruik maken van drones. Als de beelden tijdens de montage nog wat worden versneld levert dat soms een behoorlijk spectaculair resultaat op.

Dit artikel werd reeds eerder gepubliceerd, namelijk op 10 april 2020.

Onderaan deze pagina vind je echter een aanvulling met links naar enkele nieuwe filmpjes, waaronder beelden van het Pantheon, de Spaanse Trappen en de Trevifontein.

Veel kijkplezier, maar het blijven hoe dan ook hallucinante en indringende filmpjes die de ware Romeliefhebber (m/v) recht in het hart raken …

Het zijn gelukkig ook tijdsbeelden die ons later gaan helpen herinneren hoe onze stad er tijdens de viruscrisis aan toe was. Hopelijk voor de eerste en meteen de laatste keer…

viaforileeg

Nu en dan steekt een filmpje er op kwalitatief vlak flink bovenuit. Niet toevallig is dat dan doorgaans gemaakt door of in opdracht van een professioneel bedrijf.

Zo heeft nu ook ANSA, het algemene persagentschap van Italië, een filmpje gemaakt over Rome. Onderaan deze tekst vind je nog enkele andere links naar uitstekend gemaakte filmpjes die we toch even willen delen.

imperialileeg

Deze lockdownfilmpjes, als we zo zo mogen noemen, leveren prachtige beelden op van een stad zoals je ze nog nooit zag, maar zijn eigenlijk behoorlijk akelig om naar te kijken. Je zal er niet meteen vrolijk van worden, maar de filmpjes doen wel even nadenken over hoe het in zo’n korte tijd zover heeft kunnen komen.

trinitaleeg

Voor wie van Rome houdt, wij allemaal dus, kunnen de sombere en naargeestige beelden van een door vrijwel alle mensen verlaten stad inderdaad erg confronterend zijn.

Behalve politie, militairen en een schaarse voorbijganger of bus, zie je vrijwel nergens een teken van leven. Lege pleinen, lege straten en stilstaande auto’s. Rome als spookstad: we zijn dat echt niet gewoon.

tridenteleeg

Toch zijn dergelijke filmpjes belangrijk, al was het maar om de wereld duidelijk te maken waarmee de inwoners van onze lievelingsstad momenteel worden geconfronteerd en in welke bizarre situatie ze zich momenteel bevinden.

Een tijdje geleden kon je in dit artikel ook al een onwerkelijk filmpje bekijken gemaakt door nieuwskanaal Sky Tg24. Rome, de Eeuwige Stad is nu helaas ook even een Lege Stad. Wat de filmmakers vandaag vastleggen zijn tijdsbeelden die we nooit meer zullen vergeten.

Nog geen twee maanden geleden zaten de hotels in Rome vol met toeristen. Honderdduizenden mensen liepen zorgeloos over straat, dronken koffie of een wijntje en gingen ’s middags of ’s avonds gezellig een hapje eten in een trattoria of restaurant. Zoals gewoonlijk raakte je zonder reservatie op de goede adresjes niet binnen.

navolaleeg

Bij de Trevifontein was het altijd en bijna dag en nacht zoeken naar een vrij plekje om een muntje te kunnen gooien. Zelfs in de wat rustiger maand februari stonden aan het Colosseum zoals steeds mensen aan te schuiven om een kijkje te kunnen nemen in het amfitheater.

Vanop de drukke terrasjes op Piazza della Rotonda keken talrijke toeristen bewonderend naar het Pantheon. Op Piazza Navona deden anderen hetzelfde met één van de fraaie fonteinen.

piazzadellarotonda

Dat lijkt nu allemaal erg lang geleden en velen verlangen terug naar de soms hectische drukte van de vele toeristen, gewoon omdat ze de stad haast letterlijk van leven voorzien. Los van de gezondheidsproblemen is er immers ook het economische en financiële leed dat zich alsmaar sterker manifesteert.

Dat is natuurlijk ook elders in Italië en, bij uitbreiding, in de rest van de wereld zo, maar in een toeristische stad zoals Rome laat het stilvallen van alle toeristische activiteiten zich bijzonder sterk voelen.

constantijnleeg

Vele Romeinen halen hun inkomen immers op een of andere manier uit het toerisme. Dat is sinds vorige maand helemaal weggevallen.

Wie niet meer kan werken omwille van een gedwongen sluiting en weinig of geen spaargeld heeft om op terug te vallen, raakt nu stilaan in de financiële problemen.

Zelfs grote ketens moeten opletten. Zij hebben doorgaans wel wat reserves, maar ook hun cashstroom is volledig opgedroogd.

condottileeg

De grootste economische slachtoffers zijn de kleinere zelfstandigen zoals winkeliers of restaurants, die wel hun huur moeten blijven betalen maar ondertussen geen enkele euro binnenkrijgen. Zij hebben het bijzonder moeilijk. Het is nu al duidelijk dat lang niet iedereen deze crisis zonder kleerscheuren zal doorkomen.

Maar zelfs gevestigde familiezaken, die soms gelukkig hun pand in eigendom hebben waardoor ze alvast van de hoge huurprijs verlost zijn, zagen sinds 10 maart hun inkomsten volledig verdampen, tenzij ze natuurlijk toevallig actief zijn in een ‘essentiële sector’.

popololeeg

In Rome zijn de meeste van de 300 bakkerijen open, worden de 800 supermarkten druk bezocht, kan je terecht in 680 krantenkiosken en behoren ook de 1.675 tankstations en de 700 apotheken tot de handelszaken die open mogen blijven.

pincioleeg

Werknemers die wegens een sluiting door hun baas naar huis worden gestuurd kunnen terecht bij de Cassa Integrazione Guadagni Straordinaria (CIGS), wat enigszins vergelijkbaar is met ons opvangsysteem bij technische werkloosheid.

Dat kan echter pas nadat je al je vakantiedagen hebt opgebruikt. Eerst moeten je 31 dagen wettelijk verlof opgenomen zijn, pas dan kan je overstappen naar het CIGS-stelsel.

spagnaleeg

Het Agenzia Nazionale Stampa Associata (ANSA) werd in 1945 in Rome opgericht. Het persagentschap is een coöperatieve samenwerking van 24 uitgevers die samen de 43 belangrijkste kranten in Italië uitbrengen.

Het persbureau verzamelt, distribueert en publiceert nieuwsberichten over alle facetten van het Italiaanse leven maar brengt evenzeer wereldnieuws.

campidoglioleeg

De redactie produceert per dag gemiddeld 3.700 nieuwsberichten, 1.700 foto’s en 80 filmpjes. Het hoofdkantoor in Rome bevindt zich voor de lokale journalisten strategisch gelegen op amper 150 m van het Palazzo del Quirinale aan de Via della Dataria 94.

Verspreid over heel Italië beschikt ANSA over nog 22 lokale afdelingen. De organisatie heeft ruim tachtig correspondenten in 73 landen verspreid over de vijf continenten.

Filmpje 1     (Algemeen)

Filmpje 2     (Algemeen)

Filmpje 3     (Sky Tg24)

Filmpje 4     (ANSA)

Filmpje 5     (Il silenzio di Roma)

Filmpje 6     (Trevifontein)

Filmpje 7     (Spaanse Trappen)

Filmpje 8     (Pantheon)

Filmpje 9     (Rome, 21 april 2020)

Filmpje 10   (Verlaten Rome, NOS)

Filmpje 11   (La  solitudine di Roma)

Filmpje 12   (Fietstocht in een verlaten Rome)

Filmpje 13   (Lockdown in de buitenwijken – Tor Pignattara)

www.ansa.it

https://www.ansa.it/corporate/it/info/soci.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.