Sluiting Vaticaanse Musea is flinke financiële tegenvaller

De actuele viruscrisis hakt er bij het Vaticaan financieel diep in.  Het minilandje staat de komende maanden voor grote uitdagingen. Volgens de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano circuleert in Vaticaanstad een intern document over besparingen om de financiële gevolgen van de pandemie op te vangen en een faillissement te vermijden.

Vooral de sluiting van instellingen zoals de Vaticaanse Musea sinds 9 maart, één van de belangrijkste bronnen van inkomsten, betekenen een ernstige financiële tegenvaller voor het Vaticaan.

vaticancity (1)

Reeds op 12 maart, kort na de sluiting van deze toeristische trekpleister, werden een reeks maatregelen ingevoerd om de bedrijfskosten van Vaticaanstad zoveel mogelijk te beperken. Sindsdien worden alle uitgaven nauwkeurig bekeken. Waar het mogelijk is wordt er bespaard.

Het document is geschreven door kardinaal Giuseppe Bertello, het hoofd van het gouvernement van Vaticaanstad. Het geeft economische richtlijnen aan de Vaticaanse ambtenaren die de instandhouding van de werkgelegenheid en de uitbetaling van de lonen moeten garanderen.

Meteen na de publicatie gebeurden al een pak bezuinigingen. Zo wordt voortaan bespaard op de kosten voor extern advies, worden contracten voor onbepaalde tijd opgeschort, komt er een aanwervingsstop en zullen overuren tijdelijk niet meer worden uitbetaald, tenzij die om institutionele redenen essentieel zijn.

Bovendien wordt het personeel aangemoedigd om hun resterende vakantiedagen, de compensatie voor hun overuren en de verlofdagen van het lopende jaar in arbeidsluwe periodes op te nemen.

Daarnaast worden in 2020 alle evenementen zoals conferenties, congressen, tentoonstellingen, enz. geannuleerd. Maar ook alle zakenreizen en aankopen van onroerend goed die dit jaar reeds door het Vaticaan waren gepland, worden geschrapt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.