Italië denkt aan versoepeling quarantaine vanaf 4 mei

De Italiaanse premier Giuseppe Conte wil vanaf 4 mei de zeer strenge lockdown-maatregelen in zijn land geleidelijk versoepelen. Wat deze versoepeling precies zal inhouden en hoe de details er zullen uitzien is nog niet duidelijk, dat wordt eind deze week bekendgemaakt. Alles zal in ieder geval zeer geleidelijk gebeuren en er zullen vermoedelijk ook verschillen tussen de regio’s zijn.

De Italiaanse premier is zich ervan bewust dat talrijke mensen de strenge maatregelen beu zijn en dat bedrijven hun commerciële activiteiten willen heropstarten. Maar alles onmiddellijk heropenen is geen optie en zou volgens de premier ook volkomen onverantwoord zijn.

“Het zou de besmettingscurve van de infecties weer doen stijgen en alle inspanningen die tot nog toe werden geleverd weer helemaal verloren laten gaan. Dat wil niemand. In dit stadium kunnen we het ons niet veroorloven om te improviseren. We moeten uiterst voorzichtig blijven”, redeneert Giuseppe Conte.

”De versoepeling van de maatregelen zal gebeuren op basis van een goed gestructureerd plan en een serieus, wetenschappelijk programma. Het plan moet een nationale voetafdruk hebben, met aandacht voor regionale bijzonderheden”, verklaarde de premier.

Ook reizen zit er zeker niet meteen in. Meer zelfs, de Italianen zullen vermoedelijk een speciale toelating nodig hebben op zich tussen de verschillende regio’s te mogen verplaatsen. De traditionele zomervakanties, waarbij de Italianen zich vermaken op de overvolle Italiaanse stranden, zullen er dit jaar helemaal anders uitzien.

Maar ook het internationale toerisme zal zeker niet vóór de zomer weer op gang komen. Een reisje naar Italië boeken voor juli of augustus heeft momenteel weinig zin omdat niemand kan inschatten hoe de toestand er binnen een drietal maanden zal uitzien. Er geldt trouwens nog altijd een negatief reisadvies en alle niet-essentiële verplaatsingen zullen ongetwijfeld nog een hele tijd verboden blijven.

Volgens Conte zullen beslissingen over de Italiaanse exitstrategie genomen worden “in het exclusieve belang van het hele land” en “in het belang van de burgers van het noorden, het centrum, het zuiden en de eilanden”. Hij wil geen versnipperingen creëren en zal tijdens het geleidelijk versoepelen van de quarantaine proberen in te spelen op de gemeenschapsgeest en de nationale trots van de Italianen.

De situatie is nog lang niet onder controle, want hoewel de besmettingsgrafieken enigszins afvlakken, duiken nog altijd nieuwe infecties op en ook het aantal sterfgevallen blijft oplopen. De officiële teller overschreed gisteren de trieste kaap van 25.000 bevestigde dodelijke virusslachtoffers.

Toch lijkt de toestand zich op sommige plaatsen wat te stabiliseren en is sommige regio’s is zelfs een lichte daling merkbaar. Maar zelfs wanneer het virus volledig is uitgewoed, zal het nog lange tijd duren vooraleer het dagelijkse leven in Italië weer min of meer normaal zal verlopen.

Italië was het eerste Europese land waar het virus hard toesloeg en waar al vanaf 9 maart speciale maatregelen werden ingevoerd. Vooral in de noordelijke regio’s Lombardije en Piemonte vielen op korte tijd zeer veel slachtoffers te betreuren. Op 22 maart volgde een complete lockdown. Enkel supermarkten, apotheken, banken en postkantoren bleven open. Mensen moesten verplicht thuisblijven.

Zelfs een rondje gaan joggen of een frisse neus halen op straat of in het groen mocht uiteindelijk niet meer: alle parken werden gesloten. Het is geen lachertje om een buitenvolkje zoals de Romeinen (en bij uitbreiding natuurlijk alle Italianen) zo lang in strikte quarantaine te houden, zeker nu het mooie lenteweer hen hartstochtelijk doet verlangen naar een picknick op het platteland of een uitstapje naar zee.

De strenge quarantaine zorgde vooral tijdens het paasweekend voor zelden geziene massale controles om te beletten dat de Romeinen tochtjes gingen maken. Dat leidde soms tot bizarre vaststellingen.

Pas deze week werd de strakke quarantaine-schroef een heel klein beetje losser gemaakt. Zo mochten boekenwinkels en winkels die kinderkleding verkopen opnieuw de deuren openen, al waren er ook hier verschillende regels afhankelijk van de regio. De bedoeling van de overheid was de winkels van een aantal ‘essentiële sectoren’ te openen om op die manier heel geleidelijk meer volk in de winkelstraten te krijgen. In de praktijk blijkt het plan nog niet echt te werken, ook al omdat het geen prettige winkelervaring is.

In de Romeinse boekwinkels mag je niet zomaar rondlopen en tussen de boeken snuisteren, terwijl dat toch het prettigste is wat je daar kan doen. Je moet zeggen welk boek je wil, zodat men het voor je kan halen. Bezoekers moeten verplicht anderhalve tot twee meter afstand bewaren tot andere klanten en tijdens het winkelbezoek is het dragen van mondkapjes en handschoenen verplicht.

Met dit soort semi-vrijheden, waarbij ons gewone doen en laten toch nog aan banden worden gelegd, gaan we in de nabije toekomst ongetwijfeld nog veel te maken krijgen. De dag dat we in Rome opnieuw onbezorgd zomaar ergens een winkel kunnen binnenstappen is nog ver weg. Het ‘nieuwe normaal’ zal er snel zijn, maar dat zal er helemaal anders uitzien dan de situatie zoals we die vóór het uitbreken van het virus kenden.

De uitbaters en eigenaars van de zowat 800.000 winkels en 400.000 restaurants en koffiebars in Italië stelden zich de voorbije maanden allemaal dezelfde vraag: hoe verdienen we geld in een wereld waar niemand het nog uitgeeft?

Zo werden in maart 82 procent minder auto’s verkocht, werd 68 procent minder eten besteld bij restaurants en werden zelfs 100 procent minder kleding en schoenen gekocht, gewoon omdat de meeste Italiaanse kledingwinkels in principe niets thuisbezorgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.