Gallo-Romeins Museum Tongeren zet audiotours tijdelijk online

Het Gallo-Romeins Museum van Tongeren is net zoals alle andere publieke instellingen sinds 13 maart gesloten om de verspreiding van het gevreesde coronavirus zoveel mogelijk te beperken.

Zowel de permanente tentoonstelling als de tijdelijke tentoonstelling Dacia Felix (die op 26 april zou eindigen) zijn sindsdien niet meer toegankelijk. Beide tentoonstellingen konden bezocht worden met audiogidsen. Die biedt het museum nu tijdelijk online aan. Je kan ze raadplegen via de website van het museum.

De permanente tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum vertelt het verhaal over het leven van de mens in de Limburgse regio, van in de prehistorie tot de vroege middeleeuwen. Het museum presenteert onder meer vuurstenen vuistbijlen van neanderthalers, aardewerken potten van de eerste boerengemeenschappen, een unieke Keltische goudschat en uiteraard een groot gamma aan voorwerpen uit de Romeinse tijd.

Tongeren was de eerste stad in de regio, door de Romeinen gesticht omstreeks 10 v. Chr. De meest interessante voorwerpen komen aan bod in de audiotour. Die staat nu online. Je kijkt naar een foto van het object en je kan de bijhorende teksten lezen én beluisteren.

Van 19 oktober 2019 was in het Gallo-Romeins Museum tevens de tentoonstelling Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië te bezoeken. Het museum organiseerde deze expo in samenwerking met Europalia. Ze werd bezocht door bijna 25 000 mensen, maar moest dus helaas vroegtijdig sluiten.

Roemenië was van oudsher een kruispunt van culturen. Contact en uitwisseling tussen deze cultuurgroepen was het centrale thema van de tentoonstelling. Er waren topstukken te zien van Romeinen, Daciërs en Geten, Grieken, Scythen en Kelten. Ook bij deze tentoonstelling konden bezoekers genieten van een audiogids. Die staat nu eveneens tijdelijk online.

“Uiteraard gaat niets boven de échte ervaring om naar een authentiek object te kijken, zeker als dat vele duizenden jaren oud is. Dat neemt niet weg dat het fijn en leerrijk is om deze audiotours te beluisteren vanuit je thuisbasis. Hopelijk zet het mensen aan om binnenkort een volwaardig bezoek te brengen”, aldus waarnemend burgemeester en schepen van Cultuur An Christiaens.

Het museum onderzoekt momenteel de mogelijkheden om de tentoonstelling Dacia Felix gedurende een korte periode opnieuw te openen, van zodra dit mogelijk is.

Je vindt de audiotours op de website van het museum

Tijdens een korte test merkten we dat het geluid van de online audiogidsen niet in alle webbrowsers perfect wordt weergegeven. Het beste resultaat in beeld en geluid haalden we met een Firefox-browser op het Windows-platform. Indien de toepassing niet werkt, probeer dan gewoon even een andere browser te gebruiken.

Van Neanderthaler tot Gallo-Romein
(audiogids permanente tentoonstelling)

Dacia Felix
(audiogids tijdelijke tentoonstelling)

Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15
3700 Tongeren
www.galloromeinsmuseum.be

2 Reacties to “Gallo-Romeins Museum Tongeren zet audiotours tijdelijk online”

  1. m.severijnen Says:

    klein foutje: de link naar de website van het museum in Tongeren verwijst naar een vorige post: https://romenieuws.wordpress.com/2020/04/22/oprichter-van-kunstpalazzo-merulana-overleden/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.