Italië heft quarantaine-maatregelen zeer geleidelijk op

Het nieuws was vorige week al gedeeltelijk uitgelekt, maar werd dit weekend officieel bevestigd na afloop van de jongste Italiaanse ministerraad: de strenge lockdownmaatregelen en de thuisquarantaine in Italië worden vanaf maandag 4 mei zeer geleidelijk opgeheven. Het kabinet werkte vandaag nog aan de details, waarna de plannen zondagavond werden gepresenteerd door premier Giuseppe Conte.

Grote en middelgrote fabrieken, de bouwindustrie en de scheepsbouw mogen vanaf 4 mei hun productie als eersten opstarten, zeker degenen die zich richten op de export. De lokale autoriteiten beslissen over de toestemming. Ook de groothandelszaken mogen dan starten. Ze moeten wel garanderen dat ze hun personeel tegen infectie kunnen beschermen.

Vanaf 4 mei mag ook eten worden afgehaald in restaurants, dit in afwachting tot deze effectief openen op 1 juni. Het thuis laten bezorgen van maaltijden was al toegestaan.

Vanaf 18 mei zijn dan de textielsector- en de mode-industrie aan de beurt. Detailhandelaars zoals kleding- en schoenenzaken en andere reguliere winkels mogen dan eindelijk heropenen, al zal dat gepaard gaan met strikte richtlijnen om de afstandsregels te handhaven. Ook musea, kunsttentoonstellingen, bibliotheken en culturele centra zullen vanaf dan opnieuw bezoekers kunnen verwelkomen.

Als laatste krijgen bars, ijsjeszaken, restaurants, kappers en schoonheidssalons toestemming om vanaf 1 juni te herstarten. Volgens een recente rondvraag werden kappers door de Italianen het meest gemist, maar pas ná de koffiebars. Het tasje koffie in de bar om de hoek blíjft voor Italianen erg belangrijk.

virusfoto(6)

Alle zaken die openen moeten verplicht een bepaalde veiligheidsafstand tussen hun klanten garanderen en zullen een hele reeks sanitaire maatregelen moeten treffen. Het kwistig gebruiken van handgel zal er daar slechts eentje van zijn. Het gebruik van air-conditioning is overal verboden omdat het virus zich zo gemakkelijker zou kunnen verspreiden.

Ook in restaurants zullen klanten vanaf 1 juni op minstens een meter afstand van elkaar moeten zitten. Een romantisch etentje gezellig tegenover of dicht bij elkaar zal voorlopig nog niet op het programma staan.

Alle klanten in winkels en restaurants zullen strikt de richtlijnen van de handelaar of uitbater moeten volgen. Echt aangenaam zal die winkelervaring of dat restaurantbezoek de eerstkomende tijd dus waarschijnlijk nog niet zijn.

virusfoto(14)

De Italianen zullen vanaf volgende week ook hun huizen opnieuw mogen verlaten wanneer ze willen en worden niet meer gedwongen om binnen te blijven als ze zich niet om een essentiële reden (zoals werk, ziekte, een noodgeval, …) moeten verplaatsen.

Het systeem van zelfcertificering blijft echter wel bestaan (je moet de politie bij een controle  een document kunnen tonen met je identiteitsgegevens,  je woonadres en je telefoonnummer, je status – inwoner, expat, … -, de reden van je verplaatsing en waarom je daar naartoe gaat), maar het zal wel iets ruimere mogelijkheden bieden, zoals de mogelijkheid om een tweede verblijf te bezoeken.

Buitensporten zijn vanaf volgende week weer mogelijk in de buurt van de eigen woning. Ook de parken, tuinen en villa’s gaan weer open, maar burgemeesters hebben wel de bevoegdheid om ze opnieuw te sluiten als dat nodig zou zijn.

Familiebezoek wordt mogelijk als die tenminste in de eigen regio woont. Het moet gaan om naaste familieleden zoals ouders, zussen, broers of grootouders. Een gewone gezinshereniging wordt nog niet toegestaan.

Ook reizen buiten de eigen regio mag alleen als dat nodig is voor het werk, bij een noodgeval of om medische redenen. Dat blijft zo tot minstens eind dit jaar. Bijeenkomsten van welke aard dan ook, privé of openbaar, blijven strikt verboden.

Vooral om ouderen te beschermen, wordt het gebruik van een mondmasker voorgeschreven, maar niet altijd verplicht. Mondkapjes moeten wel worden gedragen in alle gevallen waarin het niet mogelijk is om de veiligheidsafstand te bewaren, zoals bij het gebruik van het openbaar vervoer, in kapperszaken of tijdens medische bezoeken.

Bruiloften en kerkdiensten blijven voorlopig verboden, iets wat slecht onthaald wordt door de Italiaanse bisschoppen. Ze vinden het onbegrijpelijk dat de Italianen na de aangekondigde versoepeling niet naar de misviering  kunnen. De Italiaanse Bisschoppenconferentie liet premier Conte al weten dat de vrijheid van godsdienst wordt gecompromitteerd.

Bij begrafenissen mogen maximaal vijftien mensen aanwezig zijn. Dat moeten naaste familieleden zijn. Ook bij die gelegenheden, die het liefst buiten plaatsvinden, moet verplicht een mondkapje worden gedragen.

Het wordt interessant om te zien hoe Italië het geleidelijk verlaten van de lockdown zal organiseren en hoe dat uitpakt in de praktijk. België overweegt tegen 11 mei ook een versoepeling van de quarantaine-maatregelen en zal ongetwijfeld iets kunnen leren van de praktische problemen waarmee Italië de komende dagen en weken nog te maken zal krijgen.

virusfoto(9)

In ieder geval wordt de herintrede in het openbare leven voor velen flink wennen, want zelfs nu de regering de bestaande maatregelen versoepelt, staan we nog ver af van de leefwereld zoals we ons die herinneren van vóór de virusuitbraak. Welkom in het postcoronatijdperk.

Ten slotte is er ook nieuws over het lot van de scholen in Italië: die blijven minstens tot na de zomervakantie gesloten. In Italië begint de schoolvakantie dit jaar op 8 juni en eindigt ze op 17 september. Ook universiteiten en kinderdagverblijven gaan tot die datum niet meer open.

Talrijke ouders, vooral zij die met twee buitenhuis werken, kampen nu al met grote problemen inzake kinderopvang. Zij moeten zorgen dat hun jongste kinderen ergens terecht kunnen, maar ook hun oudere kinderen moeten ze kunnen bezighouden.

Vooral tijdens de lange zomervakantie is dat soms een probleem. Activiteiten zoals zomerkampen en dergelijke worden voorlopig nog niet georganiseerd. Grootouders en familie zijn niet altijd beschikbaar. Zolang één van beide ouders thuis werkt lukt het meestal nog wel, maar de komende weken maken een aantal bedrijven waarschijnlijk ook een einde aan het permanente thuiswerk van hun personeel. De opvangsituatie zal dus nog een vijftal maanden aanslepen.

virusfoto(12)

De Italiaanse regering heeft ook beslist om een officiële maximumprijs in te voeren voor mondkapjes, dit om te vermijden dat louche bedrijven en verkopers gaan woekeren met de prijs. Die zou 50 cent bedragen, zonder btw. Bepaalde doelgroepen en hun hulpbehoevenden zouden gratis een masker  krijgen.

Ook zal de komende weken intensiever worden getest op immuniteit. De officiële teller nadert stilaan de 27.000 dodelijke slachtoffers, al is nu een duidelijke vertraging opgetreden. In Europa is Italië het land dat het zwaarst door het virus werd getroffen. Het nam ook de strengste maatregelen, Premier Conte waarschuwde de burgers dat de strijd tegen het virus nog lang niet gestreden is.

virusgrafiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.