Alitalia wordt in juni genationaliseerd

Wereldwijd maakt de volledige luchtvaartsector op dit moment de grootste crisis aller tijden mee, maar de Italiaanse regering wil de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Alitalia toch nog een keer redden. Ditmaal door ze vóór de zomer te nationaliseren. De regering zou daar minstens 3 miljard euro voor over hebben.

Over het opnieuw omvormen van Alitalia tot nationale luchtvaartmaatschappij circuleerden al langer geruchten, maar het nieuws werd nu officieel bevestigd. Alitalia is al sinds 2002 verlieslatend en werd in 2017 onder bescherming geplaatst. Vandaag is ze eigenlijk technisch failliet.

De luchtvaartmaatschappij kon de voorbije jaren overleven dankzij opeenvolgende overbruggingskredieten van de overheid. Drie jaar geleden begon een langdurige zoektocht naar een overnemer voor het bedrijf, maar die is niet gelukt.

De Italiaanse overheid zal binnenkort een nieuw bedrijf oprichten dat Alitalia in de loop van juni moet overnemen. Dat verklaarde minister van Economische Ontwikkeling Stefano Patuanelli in het parlement. De regering zou minstens 3 miljard euro in het luchtvaartbedrijf willen pompen. De politicus sluit niet uit dat er ontslagen vallen, al zal men proberen dat te vermijden.

Bij Alitalia werken 11.000 mensen. Meer dan de helft van hen worden binnenkort omwille van de viruscrisis tot eind oktober met verlof gestuurd. Door het stilvallen van het luchtverkeer is Alitalia op korte tijd nog dieper in de problemen geraakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.