Grootmeester Orde van Malta overleden in Rome

De grootmeester van de Orde van Malta is woensdag in Rome overleden. Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto (75) was al geruime tijd ongeneeslijk ziek, meldde de rooms-katholieke ridderorde. De leider van de kleinste soevereine staat ter wereld heeft zijn residentie aan de Via dei Condotti 68, in het hoofdhuis van de Orde der Maltezer Ridders.

De Orde van Malta kan inderdaad worden beschouwd als een onafhankelijke derde staat in Italië, maar heeft geen grondgebied. Behalve  de Italiaanse president en de paus in Vaticaanstad, wordt ook de vorst-grootmeester van de Soevereine Militaire Orde van Malta in katholieke landen beschouwd als een staatshoofd.

In het internationale diplomatieke verkeer heeft de grootmeester van de Orde van Malta de rang van prins, net als bijvoorbeeld prins Albert van Monaco en de vorst van Liechtenstein. 107 landen onderhouden officiële diplomatieke betrekkingen met de Orde van Malta.

Tot vandaag heeft de Orde nog steeds een aparte status onder internationaal recht en beschikt ze over de privileges van een onafhankelijke nationale staat, met onder meer het recht om munten te slaan, postzegels te drukken, autokentekens uit te geven en paspoorten te verstrekken aan zijn diplomaten en andere begunstigde lieden.

Net als bijvoorbeeld organisaties zoals Opus Dei is de Orde van Malta ontheven van de jurisdictie van plaatselijke bisschoppen, omdat zij officieel, na zoveel eeuwen, nog steeds rechtstreeks onder het gezag van de paus valt. In de praktijk betekent dit dat de Orde vrijwel autonoom werkt.

De Orde doet aan liefdadigheidswerk in 120 landen en heeft wereldwijd ongeveer 13.500 mannelijke en vrouwelijke leden en ongeveer 120.000 medewerkers. Die houden zich vooral bezig met ontwikkelingshulp en schieten doorgaans snel in actie voor humanitaire hulp na rampen.

Door haar snelle optreden verwierf de Orde van Malta op dit vlak een grote faam. Dankzij haar diplomatieke status kan de Orde er bovendien voor zorgen dat noodhulp in de soms afgelegen gebieden daadwerkelijk terecht komt waar die echt nodig is.

De Italiaanse edelman Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto werd in mei 2018 verkozen tot grootmeester van de Orde, die in 1048 door kruisvaarders in Jeruzalem werd opgericht. Hij was de tachtigste grootmeester die de bijbehorende eed aflegde.

Dalla Torre werd op 9 december 1944 geboren in Rome. Hij werd in 1985 lid van de Soevereine Orde van Malta en legde in 1993 zijn geloften af. Hij was hoogleraar letterkunde en kunstgeschiedenis aan de Pontificia Università Urbaniana in Rome. Sinds 1994 bekleedde hij verschillende leidinggevende functies in de orde.

Tot de verkiezing van een nieuwe grootmeester plaatsvindt zal de functie voorlopig worden waargenomen door de Portugees Ruy Gonçalo do Valle Peixoto de Villas Boas. De grootmeesters van de Orde van Malta worden in principe verkozen voor het leven.

Aan de verkiezing van Dalla Torre twee jaar geleden ging een machtsstrijd tussen de Orde en het Vaticaan vooraf. Die ontstond na het ontslag van de Duitse grootkanselier Albrecht von Boeselager. Een affaire rond het uitdelen van condooms in Myanmar werd hem fataal.

De eerdere Britse grootmeester Matthew Festing verzette zich tegen een Vaticaans onderzoek naar de gang van zaken rond het ontslag en moest uiteindelijk op bevel van paus Franciscus opstappen. Dalla Torre werd daarna verkozen om de Orde in rustiger vaarwater te brengen. De paus gaf hem de opdracht opdracht om de Orde ingrijpend te hervormen en de eenheid tussen de verschillende afdelingen te versterken.

De hospitaalridders ontstonden in het begin van de elfde eeuw om zorg te verlenen aan zieken, armen of gewonde pelgrims die op bedevaart trokken naar het Heilige Land. Na de verovering van Jeruzalem in 1099 tijdens de Eerste Kruistocht werd de Ordo Fratrum Hospitalis Sancti Ioannis Hierosolymitani (Soevereine Militaire Hospitaalorde van Sint-Jan van Jeruzalem), een militair georganiseerde religieuze orde onder eigen pauselijk charter, belast met de zorg en de verdediging van het Heilige Land. In haar ziekenhuis in Jeruzalem konden tot 2.000 patiënten opgevangen worden, ongeacht hun levensovertuiging. De hospitaalridders beheerden er ook een weeshuis.

2 Reacties to “Grootmeester Orde van Malta overleden in Rome”

  1. Gerard Claeys Says:

    Het artikel over de Ridders Orde van Malta is heel interessant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.