Nu alle toeristen al een hele tijd uit Rome verdwenen zijn en de inwoners nauwelijks mogen buitenkomen, ligt de stad er zoals bekend vrijwel verlaten bij. Het wegblijven van mensen in de straten van Rome, zorgde de voorbije weken voor een opmerkelijk neveneffect: de natuur rukt opnieuw op in de stad.
Dat is niet alleen merkbaar aan het vele onkruid en ander groen dat zich nu reeds manifesteert tussen de kasseien van de niet langer door tienduizenden mensen platgetreden pleinen, maar vooral door de komst van een heleboel dieren die hun verborgen bestaan opgeven en zich vertonen op plekken waar ze al jaren niet meer te zien waren.
Voor alle duidelijkheid: de meeste dieren zijn niet nieuw in de stad, ze zijn er altijd al geweest. Alleen bleven ze door de permanente aanwezigheid van mensen vrijwel altijd veilig in hun schuilplaats. Dat begint nu te veranderen. De jongste weken duiken steeds frequenter allerlei dieren op waarvan je het bestaan in een stad zoals Rome niet zou vermoeden.
Het begon allemaal heel rustig, met de komst van enkele wilde eenden die neerstreken aan de Barcaccia-fontein aan de voet van de Spaanse Trappen. Dat was zo opmerkelijk dat foto’s van die beestjes in Italië zelfs de nationale media haalden.
Maar al gauw zouden ook in en rond een heleboel andere fonteinen in de historische binnenstad nog meer eenden arriveren. Ondertussen vind je in zowat heel Rome, van het Forum Romanum tot aan en in vrijwel elke fontein of waterpartij, wel een familie eenden die zich in alle rust kunnen vermaken. Ze worden immers door niemand gestoord.
Op verschillende plaatsen in de stad wordt ook een toename van het aantal trekvogels en roofvogels gemeld. Ook de duizenden meeuwen in Rome, die al jaren een plaag vormen in de binnenstad, vinden geen restjes voedsel meer omdat de eetgelegenheden dicht zijn en de toeristen verdwenen. Als maaltijd vangen de meeuwen nu andere vogels zoals duiven, maar ze verschalken ook ratten en beginnen zelfs hun natuurlijke instinct weer te ontwikkelen door te jagen op vissen in de Tiber.
Een erg populaire pleisterplaats voor verschillende waterdieren en vogels is de omgeving van het laghetto dell’Eur, officieel het Parco Centrale del Lago, een kunstmatig aangelegd meer in het zuiden van de stad. De beestjes hebben er altijd al graag vertoefd, maar nu zijn er opvallend meer.
Het Parco Centrale del Lago is één van de groene plekken die heel erg worden gewaardeerd door de Romeinen die er graag hun zondag doorbrengen om er te wandelen, te fietsen, te rolschaatsen, een boek te lezen of gewoon wat met de kinderen te spelen en te genieten van de omgeving.
Voor vele Romeinen is het extra pijnlijk dat ze momenteel moeten binnenblijven, want net in deze periode zijn de tuin en de directe omgeving van het laghetto extra de moeite waard om er een kijkje te nemen of er wat te wandelen.
Het is immers de tijd dat de befaamde sakura of bloesems in bloei staan op de Japanse kersenbomen waarvan hier heel wat exemplaren te vinden zijn. Het is een fraai, onvergetelijk geurig en mooi moment voor wie de Japanse sakura al eens heeft gezien en meegemaakt.
Het EUR-meer is één van de weinige plekken in Rome waar je de bloei van de sakura in volle glorie kan bewonderen. De bomen die hier staan werden in 1959 door de Japanse regering geschonken aan Rome als teken van viendschap met Italië.
De tuin zelf werd in 1961 ontworpen door architect Raffaele De Vico. Het laghetto met het park is te bereiken vanaf de ringweg langs de Via di Cristoforo Colombo, of je kiest voor de vlakbijgelegen metrohalte EUR Palasport (lijn B).
De komst van de kersenbloesems is een afspraak die de meeste Romeinen en met hen vele toeristen nooit missen. Maar door de virusperikelen verloopt de snelle en prachtige bloei van de sakura dit jaar in alle eenzaamheid, zonder menselijke getuigen.
Dat is jammer, want dankzij de typische roze en witte tinten van de vele bloesems en de onmiskenbare gratie van de Japanse kersenbomen, groeit een wandeling in de omgeving van het laghetto tijdens deze periode uit tot een haast magisch gebeuren. Om dit nog eens mee te maken zullen we dus opnieuw een jaartje moeten wachten.
Het Romeinse dierenrijk komt deze dagen echter pas echt tot leven op de Palatijnse heuvel. Dit is een behoorlijk groot groengebied, maar met de vele toeristen die er in normale tijden dagelijks rondzwerven blijft de plaatselijke fauna doorgaans op verre en veilige afstand.
Dat is nu wel even anders. Fazanten, groene parkieten, konijnen, egels, vossen, stekelvarkens, spechten, … hebben hun schuilplaatsen en holen verlaten en de heuvel ingepalmd. De grootste concentratie dieren bevindt zich op de zuidelijke hellingen, momenteel is dit gebied een paradijs voor talrijke dieren die je niet meteen in hartje Rome zou verwachten.
Volgens Gabriella Strano, die als landschapsarchitecte op de Palatijnse heuvel werkt, zijn de wilde dieren het hele jaar aanwezig, maar blijven ze zoals verteld meestal onzichtbaar. Ze verstoppen zich uit vrees voor de altijd aanwezige bezoekers.
Op de archeologische site worden overigens geen pesticiden of herbiciden gebruikt, waardoor hier zowel voor de fauna als flora een beschermde omgeving is ontstaan. Alleen al op de Palatijn bevinden zich 1.266 bomen, waaronder 180 eeuwenoude exemplaren met een grote landschapswaarde. Ondanks de huidige sluiting van het archeologische park gaan de verzorging en het onderhoud van het groen gewoon door.
De beschermde groene omgeving van de heuvel biedt sinds enige tijd ook plaats aan een grote kolonie bijen die in de nabije toekomst zullen worden ingezet voor honingproductie. Dat is een nieuw project dat binnenkort nog wordt uitgebreid met nieuwe bijenzwermen. De bijenkasten zijn al geplaatst.
In enkele buitenwijken van Rome wordt ook een toename van het aantal everzwijnen gesignaleerd. Die zwerven brutaal rond in de straten en tussen de huizen, op zoek naar voedsel. Hier worden de dieren echter vaak gelokt door achtergelaten of niet opgehaald vuilnis. Dat gebeurt al langer, maar de jongste weken worden steeds meer everzwijnen waargenomen en dat heeft vermoedelijk meer te maken met het vuilnisbeleid dan met de actuele lockdown.
Er werd in een Romeinse buitenwijk ook al een loslopend hert gemeld en volgens onbevestigde berichten is zelfs al een wolf gezien. Al kan dat natuurlijk evengoed een grote hond geweest zijn.
Geef een reactie