Biografie over emeritus paus Benedictus XVI verschenen

Vandaag is in Duitsland en enkele andere landen de langverwachte biografie over emeritus paus Benedictus XVI van de Duitse journalist Peter Seewald in verschillende talen verschenen. De Nederlandse vertaling wordt verwacht op 17 november. De nieuwe pausbiografie is een kanjer van 1.184 pagina’s en wordt uitgegeven door Droemer Knaur uit München.

In zijn nieuwe boek beschrijft de auteur het leven van de 93-jarige kardinaal Joseph Ratzinger met empathie en beschermt hij hem ook tegen kritiek. Er is een passage met oude en nieuwe argumenten voor zijn vervroegde aftreden in 2013 en ook de manier waarop hij de spirituele rol van emeritus paus tracht in te vullen komt aan bod. Soms klinkt in de uitspraken van de kerkleider bitterheid door over de manier waarop zijn uitspraken destijds werden onthaald.

Seewald beschrijft hoe de Duitse paus en zijn entourage de stap van het aftreden – voor het eerst in meer dan 600 jaar – minutieus hebben voorbereid en hoe zij erin geslaagd zijn om die revolutionaire beslissing maandenlang geheim te houden. Niet gemakkelijk in het Vaticaan.

Ratzinger benadrukt in de biografie dat de publicatie van de documenten van Vatileaks geen enkele rol heeft gespeeld in zijn beslissing om terug te treden. Anderzijds heeft het uitbarsten en de omvang van de seksuele misbruikcrisis wel degelijk een (erg) belangrijke rol gespeeld.

Benedictus XVI getuigt dat hij zich op het einde van zijn ambtstermijn had gerealiseerd dat, naast mogelijke dementie, ook andere vormen van ontoereikende bekwaamheid het onmogelijk zouden kunnen maken om zijn ambt nog langer behoorlijk uit te oefenen.

Hij bevestigt ook dat er, net als bij zijn voorgangers Paulus VI en Johannes Paulus II, een brief met een ondertekend, voorwaardelijk ontslag klaar lag, indien een ziekte het hem onmogelijk zou maken om zijn taak naar behoren te vervullen.

In de biografie verwerpt Benedictus XVI nadrukkelijk de kritiek op zijn rol als emeritus paus. Hij onderstreept dat het voor bisschoppen gebruikelijk is dat zij op bepaalde leeftijd hun emeritaat aanvragen. Hij zegt ook expliciet dat hij de juridische constructie voor het emeritus-pausschap heeft gecreëerd, zodat elke indruk vermeden wordt dat er twee pausen naast elkaar in functie zijn.

Ratzinger vergelijkt de huidige situatie met die van een oude boer in Beieren, die de boerderij heeft overgedragen aan zijn zoon, zelf in een bijgebouwtje woont en zijn vaderlijke rechten heeft opgegeven. De beschuldiging dat hij zich na zijn emeritaat nog in publieke debatten mengt, bestempelt hij als een kwaadaardige vervorming van de werkelijkheid en een poging om hem volledig het zwijgen op te leggen.

Tot slot spreekt hij nog zijn dank uit voor de belangstelling van zijn opvolger. Sinds hun eerste ontmoeting na zijn verkiezing in 2013 is een persoonlijke vriendschap ontstaan die sindsdien niet alleen is gebleven, maar ook gegroeid. (Bron: I.Media/KNA/KerkNet).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.