Zwitserse wachters dragen nu ook mondkapjes

Vandaag zouden de nieuwe rekruten van de Zwitserse Wacht in het Vaticaan hun traditionele eed van trouw hebben gezworen aan de paus, maar die jaarlijkse plechtigheid in de Damasushof van het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad is zoals eerder gemeld uitgesteld tot zondag 4 oktober. 

Bij de plundering van Rome (de beruchte Sacco di Roma) door keizer Karel V op 6 mei 1527, sneuvelden maar liefst 147 van de 150 wachters, die paus Clemens VII hadden beschermd terwijl die naar de Engelenburcht vluchtte. De paus overleefde het, maar de geslaagde reddingsactie draaide voor de gardisten uit op een ware zelfmoordmissie. Dat is de reden waarom de wachters nog steeds op 6 mei in de ochtend hun eed van trouw afleggen.

Tijdens deze ceremonie leggen zij hun linkerhand op de pauselijke vlag van het korps (op de kleurrijke vlag staan onder meer het wapen van de paus en het wapen van paus Julius II, de oprichter van de eenheid) en heffen de rechterhand met drie gestrekte vingers (het teken van de Drievuldigheid). Behalve een eigen vlag heeft de Zwitserse garde ook een eigen parochiekerk binnen Vaticaanstad, gewijd aan Sint-Maarten.

Het korps wordt voor het eerst genoemd in een document uit 1505 waarin paus Julius II tweehonderd Zwitserse hellebaardiers vraagt om de pauselijke staat te dienen. De kleine eenheid groeide al snel uit tot de persoonlijke lijfwacht van de paus en werd in 1506 officieel opgericht.

De Zwitserse Wacht is ondertussen al eeuwen lang verantwoordelijk voor de persoonlijke veiligheid van de paus. In 2006 werd het vijfhonderdjarige bestaan gevierd met talrijke festiviteiten, waaronder een mooie tentoonstelling in Vaticaanstad. Het korps bestaat momenteel uit 135 gardisten.

In afwachting van de officiële eedaflegging door de nieuwe rekruten, is er vanuit het korps toch ook een opvallende nieuwigheid te melden. Sinds vandaag dragen de Zwitserse wachters allemaal mondkapjes tegen mogelijke virusbesmettingen.

Het is niet duidelijk of het dragen van de mondmaskers door hun commandant verplicht werd, of dat de gardisten zelf mogen beslissen om ze te dragen. Het nu grotendeels door een mondmasker bedekte gezicht van de gardisten is een beeld dat we alleszins niet gewoon zijn van de onverstoorbare en altijd piekfijn uitgedoste gardisten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.