Italië keurt stimuleringspakket van 55 miljard euro goed

De Italiaanse regering raakte eindelijk akkoord over een economisch stimuleringsplan ter waarde van 55 miljard euro. Het geld wordt ingezet om bedrijven en gezinnen te helpen de viruscrisis ook economisch en financieel te overleven. De maatregelen gaan onmiddellijk in. Ze worden toegevoegd aan een pakket van 25 miljard euro dat al in maart was goedgekeurd.

Twee maanden geleden beloofde de Italiaanse regering dat ze om de economische gevolgen van de viruscrisis voor bedrijven en particulieren op te vangen, geld zou vrijmaken in de vorm van subsidies, staatsgaranties en privékredieten. Premier Giuseppe Conte had het decreet hiervoor vorige maand al willen laten goedkeuren.

Maar onenigheden binnen de nog steeds weinig stabiele regeringscoalitie over het 500 pagina’s tellende document; zorgden in het parlement voor vertragingen. Daardoor bleven de politieke discussies gedurende de hele maand april en de helft van mei aanslepen. Nu raakte het financiële noodpakket dan toch goedgekeurd.

Een opvallende maatregel is dat families met een laag inkomen een vakantietoelage van maximaal 500 euro krijgen, bedoeld om tijdens de komende zomer het toerisme in eigen land te stimuleren. De verwoeste toeristische sector in Italië krijgt in totaal 2 miljard euro steun.

Giuseppe Conte maakte van de voorstelling van de regeringsmaatregelen gebruik om te reageren op de Europese landen die bezig zijn bilaterale akkoorden af te sluiten over het toerisme. De premier reageerde op een vraag van een verslaggever over zijn opvattingen over de voorstellen van EU-landen die hun grenzen met verschillende snelheden heropenen, afhankelijk van de nationale omstandigheden, en waarbij sommige landen overwegen vrij te reizen met slechts een beperkt aantal EU-landen.

De Baltische lidstaten bijvoorbeeld, hebben dat al gedaan. Een dergelijk akkoord kan er toe leiden dat bijvoorbeeld Duitsers naar Griekenland op vakantie kunnen, maar andere Europeanen niet.

Italië wil in geen geval bilaterale akkoorden aanvaarden over toerisme in de Europese Unie. Volgens de premier leiden dergelijke afspraken uiteindelijk tot de vernietiging van de interne markt. Hij wil niet meewerken aan de creatie van bevoorrechte toeristenkanalen. In Italië is iedereen welkom zodra het veilig kan.

In het nieuwe maatregelenpakket is 25,6 miljard euro bestemd voor de financiering van de tijdelijke werkloosheid van werknemers en zelfstandigen, inclusief de aanvullende financiering voor tijdelijke ontslagregelingen. Vooral in de toeristische sector en in de horeca gaat dat geld hard nodig zijn.

Voor de gezondheids- en zorgsector wordt 3,2 miljard euro uitgetrokken. Een bedrag van 1,4 miljard euro gaat naar onderwijs (scholen, universiteiten, …) en onderzoek. De voedings- en landbouwsector krijgt 1,2 miljard euro steun.

Een opmerkelijk onderdeel van het pakket maatregelen is de bepaling dat illegale migranten een tijdelijke werkvergunning kunnen krijgen als ze als arbeider in de landbouw of helper in de zorgsector aan de slag gaan.

De MoVimento 5 Stelle (M5S) of Vijfsterrenbeweging, die in de regering de grootste coalitiepartner is, verzette zich eerst tegen die maatregel, maar de partij gaf later toe uit vrees dat de regering anders uit elkaar zou vallen.

Er wordt verwacht dat deze maatregel zal zorgen voor een neveneffect in de landbouwsector, waarvan geweten is dat vele migranten er stiekem aan de slag zijn en vaak zelfs worden uitgebuit. Niet zelden worden groepen illegale buitenlanders bijna als moderne slaven aan het werk gezet door maffieuze bendes.

Nu zullen wellicht honderdduizenden arbeiders uit dat zwarte circuit worden geregulariseerd en die tot nog toe volledig onder de radar van de overheidsinstanties bleven. Daardoor krijgen ze in de toekomst bijvoorbeeld ook toegang tot de Italiaanse gezondheidszorg.

Specifiek voor het bedrijfsleven bevat het noodpakket een reeks steunmaatregelen, gaande van subsidies tot belastingvoordelen. Zo wordt de regionale bedrijfsheffing, die normaal in juli moet worden betaald, geschrapt. Dat kost de overheid 4 miljard euro.

Tevens wordt de vennootschapsbelasting voor alle bedrijven met een jaaromzet van minder dan 250 miljoen euro tijdelijk stopgezet. Kleinere bedrijven kunnen onder bepaalde voorwaarden rekenen op een niet-terugvorderbare steun tot 40.000 euro.

De bankensector kan tot 15 miljard euro staatsgarantie krijgen voor de uitgifte van obligaties. Italiaanse banken kunnen op die manier binnen de 48 uur kredieten tot 25.000 euro verstrekken aan kleine bedrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.