Italië opent Europese grenzen vanaf 3 juni

De Italiaanse regering heeft in de vroege ochtend een decreet goedgekeurd dat vanaf 3 juni een snellere versoepeling van de lockdown mogelijk maakt. Dat is bijzonder goed nieuws voor de Italianen die al maandenlang vrijwel opgesloten zitten in hun huizen. Nu hebben ze een datum om naar uit te kijken. De verlossende dag valt niet toevallig vlak na de nationale feestdag op 2 juni. De regering wil voorkomen dat de Italianen tijdens en in aanloop naar die dag zich massaal gaan verplaatsen.

Het belangrijkste nieuws is dat vrij verkeer opnieuw mogelijk wordt. Er mag vanaf 3 juni niet alleen opnieuw worden gereisd tussen de verschillende regio’s in Italië, maar ook onbeperkt reizen van en naar landen van de Europese Unie in het Schengengebied, inclusief Zwitserland en Monaco, wordt vanaf die datum toegestaan.

Wie arriveert in Italië hoeft geen twee weken in quarantaine te blijven zoals in sommige andere landen wordt gevraagd. De quarantainevereiste voor mensen met positieve contacten blijft wel bestaan.

Of ook vanuit België of Nederland naar Italië zal kunnen gereisd worden, is nog een heel andere vraag. De beslissing om de grenzen te openen en het negatieve reisadvies op te heffen, is in handen van de Belgische en de Nederlandse regering.

Naar Italië reizen is momenteel enkel in uitzonderlijke gevallen toegelaten. Dat kan voor Italianen die willen terugkeren uit het buitenland of voor buitenlanders die hun vaste woonplaats in Italië hebben.  Ook wie beroepshalve of voor essentieel werk de grens over moet kan dat.

Het heropenen van de grenzen betekent niet dat het toerisme weer meteen op gang zal komen. Het passagiersvervoer in de luchtvaart ligt zo goed als stil en er zijn nauwelijks vluchten richting Italië. Zelfs wie met de auto reist, heeft geen zekerheid dat vanuit België of Nederland rustig door Frankrijk, Duitsland of Zwitserland mag gereden worden. In sommige van die landen zijn nog altijd lockdownmaatregelen van kracht en gelden reisbeperkingen.

In Italië blijven, ondanks de versoepeling, overal en in alle sectoren, altijd een aantal veiligheidsmaatregelen van toepassing. De regering heeft bovendien het bedrag van de boetes voor overtreders fors verhoogd. Wie de opgelegde regels niet volgt, riskeert 400 tot 3.000 euro te moeten betalen.

spaansetrappen

Het decreet, waarover door de regeringsploeg van premier Giuseppe Conte tot diep in de nacht werd onderhandeld en dat tegen zonsopgang goedgekeurd raakte, moet er vooral voor zorgen dat Italië klaar is om de vrijwel volledig verwoeste toeristische sector een flinke dosis zuurstof te bezorgen. De komende zomerperiode is daarbij cruciaal omdat die bijzonder geschikt is om het toerisme weer enigszins op gang te brengen.

Daarover is iedereen in de coalitie het eens, maar toch was er tijdens de discussies vannacht behoorlijk wat verdeeldheid tussen de regeringsleden. Niet iedereen is ervan overtuigd dat het virus al voldoende bedwongen is om de vrijheidsteugels al zo ver te laten vieren dan nu werd beslist.

Vooral uit de zwaarst getroffen regio Lombardije komen nog altijd alarmerende berichten. Zo begon het aantal besmettingen in die regio enkele dagen geleden plots weer te stijgen, in de periode tussen 11 en 12 mei zelfs met meer dan duizend bevestigde gevallen. Dat was die dag het merendeel van de in totaal 1.402 nieuwe virusvaststellingen in heel Italië. Dat maakt sommige regeringsleden ongerust dat er te snel wordt versoepeld. Economie is superbelangrijk, maar gezondheid gaat voor, redeneren ze.

Premier Conte is begin deze maand begonnen met een heel voorzichtige versoepeling van de strenge maatregelen tegen het coronavirus, die de bewegingsvrijheid van de bevolking de voorbije maanden drastisch hebben beperkt.

De Italiaanse premier stelde de bevolking recent ook gerust door te zeggen dat de Italianen hun zomervakantie ‘zeker niet op hun balkon’ zullen moeten doorbrengen.

Met de nu aangekondigde versoepeling houdt hij alvast woord, maar met de waslijst aan veiligheidsmaatregelen die vakantiegangers zullen moeten volgen, zal een verblijf in Italië voor velen in ieder geval een ongewone ervaring zijn. Hopelijk is het ook nog altijd aangenaam.

Eén reactie to “Italië opent Europese grenzen vanaf 3 juni”

  1. Leo De Brabandere Says:

    Oh my God. Als de economie het haalt van de rede. Toerisme moet ook nog altijd leuk zijn. Het is natuurlijk enorm belangrijk voor de echte economie en voor al die mensen die er zijn tewerkgesteld echt of in het parallel circuit. Het geeft zeker hoop door Conte, maar ook veel vraagtekens. Ik blijf er toch nog wat weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.