Rome opent maandag winkels en restaurants onder strenge voorwaarden

Vanaf maandag 18 mei gaan in Italië ook de meeste winkels en andere ondernemingen weer open. Ook musea, bibliotheken en kerken openen, onder strenge voorwaarden, hun deuren. Begin deze maand konden al een heleboel fabrieken en bouwondernemingen het werk hervatten. Een nieuwigheid is dat de verplichte minimaal te respecteren fysieke afstand tussen mensen wordt teruggebracht tot 1 m. Experts vinden dat te weinig, zeker in binnenruimtes.

Vanaf 3 juni mag er, zoals vanochtend vroeg door de regering werd beslist, ook weer worden gereisd tussen de verschillende regio’s en zelfs de Europese Schengengrenzen worden weer opengezet. De strengste lockdown van heel Europa, die al begon op 10 maart, nadert daarmee het einde. De algemene quarantaine werd ingesteld toen het virus vooral in het noorden van het land steeds meer slachtoffers begon te maken.

vespainstraat

Een andere belangrijke ontwikkeling is dat het vanaf maandag ook mogelijk is om vrij te reizen binnen je eigen regio zonder dat je een zelfcertificatie op zak moet hebben. Dat formulier moest bij een politiecontrole op straat kunnen worden voorgelegd. Het bevatte naast je persoonlijke gegevens en woonplaats, ook je bestemming en de dringende reden waarom het noodzakelijk was om daar naartoe te gaan.

De vrijheid om niet alleen familieleden maar ook vrienden, collega’s en kennissen te ontmoeten is daarmee teruggegeven. De enige regel die ook hier altijd geldig blijft, is dat een fysieke afstand van minstens 1 m wordt bewaard en dat in besloten ruimtes (of elders als het niet mogelijk is om die afstand te bewaren) verplicht mondkapjes moeten gedragen worden. Samenkomsten en feestjes met vrienden thuis of op openbare plaatsen blijven absoluut verboden.

Nu de winkels in Rome maandag mogen herstarten, heeft burgemeester Virginia Raggi ook gesleuteld aan de wettelijke openings- en sluitingsuren. Handelszaken worden in drie afzonderlijke groepen ondergebracht: supermarkten, ambachtelijke non-food en zaken zoals kappers, schoonheidsspecialisten en telefoonwinkels. 

Afhankelijk van de groep waartoe ze behoren, krijgen de handelszaken afwijkende of uitgebreide openings- en sluitingstijden. Zo mogen sommigen bijvoorbeeld zeven dagen op zeven openen of desgewenst ook op zondag of op hun gewone sluitingsdag hun activiteiten voortzetten. De nieuwe regels gelden voorlopig slechts een maand en zijn niet van toepassing op winkelcentra, markten, tabakswinkels en apotheken.

Het aantal toegelaten personen in een winkel wordt berekend naargelang de grootte van het pand. In principe wordt 25 m² per klant gerekend. Op heel wat plaatsen, en zeker in de grotere winkels, zullen thermische scanners worden gebruikt om na te gaan of klanten koortssymptomen vertonen. In winkelcentra is het inzetten van thermoscanners zelfs verplicht.

Voorts zijn er een heleboel kleinere veiligheidsmaatregelen, afhankelijk van de sector en het soort zaak. Zo zijn in alle winkels mondkapjes verplicht, maar moeten kappers en schoonheidsspecialisten ook beschermende brillen of plexiglas vizieren gebruiken. Bij kappers moet verplicht gereserveerd worden en er mag slechts één klant tegelijk naar binnen. Kranten en tijdschriften zijn verboden.

Ook hier zijn mondmaskers verplicht, zowel voor de kapper of kapster als voor de klanten. Kappers maken bovendien gebruik van wegwerpcapes en -schorten. Sauna’s, whirlpools en Turkse stoombaden blijven verboden. Voor wie kleding past moeten in kledingwinkels wegwerphandschoenen beschikbaar zijn. Ontsmettingsgel is alomtegenwoordig.

pizza

Ook restaurants krijgen heel wat maatregelen opgelegd. Reserveren is altijd verplicht. Restaurants mogen hun airconditioning niet inschakelen, tenzij ze gevestigd zijn in een ondergronds historisch pand. Klanten moeten volgens de officiële overheidsrichtlijn vier meter bij elkaar uit de buurt blijven. Nicola Zingaretti, de gouverneur van de regio Lazio, heeft dat voor Rome echter teruggebracht tot één meter.

Wie aan dezelfde tafel wil zitten moet aan de uitbater een zelfcertificering kunnen voorleggen waarop vermeld staat dat ze bij elkaar horen. Dat kan gaan om koppels of familie met wie wordt samengewoond, maar dus niet om groepjes vrienden die samen even willen gaan tafelen.

Voor de plaatsing van terrassen stelde de hogere overheid vijf meter afstand in tussen de rijen parasols, wat een oppervlakte van 25 m² inhoudt. Ook hier paste gouverneur Zingaretti de nationale norm aan tot 10 m².

Mondmaskers zijn verplicht voor zowel het personeel als de klanten zodra ze rechtstaan en de tafel verlaten. Buffetten zijn niet toegelaten.  Het gebruik van wegwerpmenu’s wordt sterk aanbevolen. Wegwerptoiletbrillen en het plaatsen van dispensers met ontsmettingsgel zijn verplicht. Restauranteigenaars moeten ook de klanten- of reservatielijst gedurende dertig dagen bewaren. Dat gebeurt om personen te kunnen traceren ingeval van besmetting.

In de gemeenschappelijke ruimtes van hotels, maar evengoed in een bed and breakfast, is het voor iedereen verplicht om altijd een mondmasker te dragen. Ook hier is 1 m de verplichte mininum afstand die tussen twee gasten moet worden gehandhaafd. Buffetten, maaltijden of een ontbijt presenteren in een gezamenlijke ruimte is ten strengste verboden. Liften mogen slechts door één persoon worden gebruikt, behalve als het gaat om mensen die in dezelfde kamer logeren of die tot hetzelfde gezin behoren.

Winkeliers en horecauitbaters reageerden vorige week boos toen bleek dat ze als werkgever burgerlijk en strafrechtelijk  aansprakelijk kunnen worden gesteld als hun personeel ziek wordt als gevolg van het coronavirus.

Hoe bewijs je immers dat een medewerker het virus niet opliep door een klant te bedienen, maar dat hij in de metro of elders werd besmet?  De regering verduidelijkt nu dat de werkgevers enkel aansprakelijk zijn ingeval de besmetting gebeurde na opzettelijk wangedrag of schuld.

winkelen

Het is overigens twijfelachtig dat iedere zaak maandag meteen de deuren zal openen. Vele zaakvoerders zijn bang. De slechte economische situatie en het totale gebrek aan inkomsten verplicht hen eigenlijk om de deuren te openen, maar anderzijds vragen velen zich af of ze nog tijdig kunnen opboksen tegen de alsmaar oplopende vaste kosten van de voorbije maanden. Drie van de tien winkeliers houden rekening met een faillissement.

De komende maanden zullen ze ook te maken krijgen met een aanzienlijke omzetdaling. Alleen al omdat in Rome voorlopig geen toeristen zullen opdagen, komt er een pak minder geld dan gewoonlijk binnen. Handelaars vrezen bovendien de impact die de opgelegde veiligheidsrichtlijnen op hun activiteiten zullen hebben. Ze verwachten dat klanten zullen worden afgeschrikt en terughoudend zullen zijn om te gaan winkelen of uit eten te gaan.

Het nieuwe decreet maakt overtredingen van de veiligheidsmaatregelen ook heel wat strenger. Er zijn sancties voorzien in de vorm van geldboetes die beginnen van 400 euro en kunnen oplopen tot 3.000 euro.  Indien een winkel of horecazaak bij de overtreding betrokken is, kan die afhankelijk van de ernst van de feiten, vijf tot dertig dagen worden gesloten.

De nieuwe maatregelen op een rijtje
(Italiaans, PDF-formaat)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.