Rome zet leger in voor totale ontsmetting van 337 kerken

Het belangrijkste nieuws van het voorbije weekend was dat Italië vanaf 3 juni de Europese grenzen binnen de Schengenlanden opent. Het land versnelt ook de exit uit de maandenlange lockdown.

Vandaag openen zowel musea en archeologische sites, als winkels en restaurants opnieuw de deuren. Er worden wel strenge veiligheidsmaatregelen opgelegd. Eveneens vanaf vandaag mogen ook de Italiaanse kerken na zeventig dagen hun deuren weer openen. Rome heeft de voorbije dagen het leger ingezet om zoveel mogelijk kerkgebouwen te ontsmetten.

Het was een tijdje afwachten of de belangrijkste basilieken (basilicae maiores) in de stad eveneens zouden openen. Die bevinden zich immers op Vaticaans grondgebied en het Vaticaan twijfelde vorige week nog of een veilige heropening vandaag al mogelijk zou zijn.

Sinds het begin van de viruscrisis heeft het Vaticaan echter alle genomen maatregelen aangepast aan die van de Italiaanse overheid. De voorbije dagen werd overlegd over de heropening, waarna uiteindelijk de knoop werd doorgehakt zijn om de vier basilieken vandaag te openen, samen met de overige kerkgebouwen in Italië.

De Sint-Pietersbasiliek (San Pietro) binnen het Vaticaan zelf, maar ook de Sint-Jan van Lateranen (San Giovanni in Laterano), de Sint-Paulus buiten de Muren (San Paolo Fuori le Mura) en de Onze-Lieve-Vrouw de Meerdere (Santa Maria Maggiore) zijn extra-territoriaal bezit van de Heilige Stoel en horen bij Vaticaanstad. Ze staan dus niet op het grondgebied van de Republiek Italië en vallen niet onder de Italiaanse wetgeving. De Italiaanse staat heeft er niets aan te zeggen.

Om de vier monumentale basilieken van Rome veilig te kunnen openstellen, mobiliseerde het Vaticaan, net als de stad Rome op haar grondgebied, de voorbije dagen eveneens een aantal ontsmettingsploegen die de enorme gebouwen vlak voor de opening nog een volledige reinigingsbeurt geven.

Net als in andere openbare gebouwen zullen ook kerkbezoekers te maken krijgen met veiligheidsmaatregelen. Directeur Matteo Bruni van de persdienst van de Heilige Stoel, liet al weten dat die maatregelen van basiliek tot basiliek zullen verschillen. In elk geval komen er aan de ingangen thermische scanners die mensen met koorts moeten identificeren.

Er zal ook streng toegezien worden op het maximale aantal bezoekers in elke basiliek. De Italiaanse regering bepaalde dat er maximaal 200 bezoekers tegelijk in een kerk aanwezig mogen zijn. Voor vieringen in openlucht wordt dat aantal opgetrokken tot duizend. Voor kleinere kerken ligt het cijfer lager.

Ook de populaire Sint-Pietersbasiliek zal dus vandaag, na een sluiting van twee maanden, opnieuw openen voor het publiek, al staan er voorlopig nog geen toeristen aan te schuiven. In de Sint-Pietersbasiliek zullen de Vaticaanse gendarmes, samen met gezondheidsverantwoordelijken en de Italiaanse politie toezicht houden op het aantal bezoekers dat tegelijk naar binnen mag. De Vaticaanse Musea blijven zeker nog gesloten tot 1 juni.

De intensieve ontsmettingsronde in de basiliek heeft enkele dagen geduurd en daarbij werd letterlijk iedere tegel en ieder beeld of kunstwerk gedesinfecteerd. Al kan men zich afvragen welk virus zo hardnekkig is dat het zestig dagen in een lege basiliek kan overleven.

Paus Franciscus houdt vandaag in de Sint-Pietersbasiliek persoonlijk een eucharistieviering om de honderdste verjaardag van de geboorte van de inmiddels heilig verklaarde paus Johannes Paulus II te gedenken. Op 29 juni leidt de paus in de basiliek ook de traditionele eucharistie naar aanleiding van het patroonsfeest van de heiligen Petrus en Paulus.

Ook Italië wil de kerkgebouwen op haar grondgebied ontsmetten vooraleer het publiek er vandaag weer wordt toegelaten. In Rome is daarvoor ook het leger ingezet. De voorbije dagen waren in de stad negen teams aan de slag om 337 rooms-katholieke kerken die willen openen een ontsmettings- en reinigingsbeurt te geven.

De militaire operatie verloopt in samenwerking het het reinigings- en afvalbedrijf AMA (Azienda Municipale Ambiente) en de stad Rome die de opdracht voor de grootschalige ontsmettingsronde gaf.

Met deze ingreep wil men elk risico uitsluiten dat sluimerende virussporen nog iemand zouden kunnen besmetten, al geeft Rome hiermee vooral het signaal dat er alles aan wordt gedaan om de stad veilig te houden en dat bezoekers binnenkort weer welkom zijn .

Het leger werd overigens opgeroepen op verzoek van het bisdom Rome omdat al snel duidelijk werd dat de stad Rome en de AMA de enorme ontsmettingsronde alleen niet konden afronden binnen een redelijke tijdstermijn.

De militairen helpen gratis om de parochiekerken te desinfecteren. Het leger pakt uit met professioneel materiaal, zoals speciale desinfectiepistolen en maxi-vernevelaars met desinfecterende producten.

Alle militairen dragen een speciaal wit veiligheidspak en een gezichtshelm. Deze soldaten behoren tot gespecialiseerde teams die werkzaam zijn op het gebied van chemische, biologische, radiologische en nucleaire verdediging.

De teams van brigadegeneraal Giovanni Di Blasi, commandant logistieke ondersteuning, trekken kriskras door Rome om het ene na het andere kerkgebouw een reinigingsbeurt te geven. De groepen worden gevolgd door tankvoertuigen van het leger, gevuld met desinfecterende vloeistof.

Naast de vloeren, muren en plafonds worden ook stoelen, banken, biechtstoelen, kunstvoorwerpen, het altaar en en al het andere kerkmeubilair ontsmet. Het gaat om een gigantisch karwei, zodanig dat zelfs met de hulp van het leger de volledige saneringskalender de komende dagen onmogelijk kan afgewerkt worden.

Zelfs als er intensief en vrijwel nonstop wordt gewerkt, zal een ontsmettingsronde van deze omvang verschillende dagen duren, tenminste als de procedures worden uitgevoerd en toegepast zoals het hoort.

Daarom zullen een aantal Romeinse kerken de komende dagen eerder geleidelijk de deuren openen, dus naarmate de ontsmettingsbeurten vorderen. Zodra een gebouw behandeld is kan de parochiepriester ze openstellen.

Ook in de kerken in Rome zullen strikte voorwaarden moeten worden nageleefd. Afhankelijk van de grootte zullen slechts een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen kunnen, de fysieke afstand moet altijd in acht worden genomen en gezichtsmaskers zijn verplicht. Aan de meeste kerken zullen geen thermische scans worden uitgevoerd.

Vrijwilligers zullen vanaf vandaag nagaan of de onderlinge afstand en het maximale aantal bezoekers in de kerken gerespecteerd wordt. En al bijna een klassieker ondertussen: in alle kerken moet ontsmettingsgel geplaatst worden voor gebruik bij het binnenkomen en buitengaan van het gebouw. Alcoholgel wordt zonder twijfel het product van het jaar, al kunnen dat ook mondmaskers zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.