Ministers overleggen hoe toerisme in Europa weer op gang kan worden gebracht

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio zegt dat zijn land klaar en voorbereid is om vanaf 3 juni opnieuw Europese toeristen te verwelkomen. Di Maio verklaarde dat na een vergadering met zijn collega’s uit Oostenrijk, Kroatië, Cyprus, Duitsland, Griekenland, Portugal, Slovenië en Spanje.

Tijdens dat overleg werd nagegaan hoe de organisatie van de toeristenstromen in de Europese Unie de komende maanden zal worden aangepakt en wat er kan gebeuren om de economisch zeer zwaar getroffen toeristische sector te reanimeren.

Italië maakte vorig weekend eerder onverwacht bekend dat het de Europese grenzen op 3 juni wil openstellen. Verschillende landen voelden zich daarmee in snelheid gepakt, vandaar het spoedoverleg tussen de verschillende ministers.

europa

Luigi Di Maio zei ook dat het onaanvaardbaar was dat er zwarte lijsten tussen Europese landen zouden komen. “Als we niet van richting veranderen, zullen er ernstige economische gevolgen zijn voor de toeristische sectoren van alle Europese landen, niet alleen voor Italië”, waarschuwde hij.

De ministers van Buitenlandse Zaken gaan er ook mee akkoord dat er geen ‘bilaterale overeenkomsten’ of ‘toerismepacten’ tussen EU-landen mogen zijn, een voorstel waarop de Italiaanse premier Giuseppe Conte eerder ook al felle kritiek gaf.

Volgens de premier leiden dergelijke afspraken uiteindelijk tot de vernietiging van de interne markt. Hij wil niet meewerken aan de creatie van bevoorrechte toeristenkanalen. Als Italië de grenzen opent is iedereen welkom zodra het veilig kan, zei Giuseppe Conte vorige week.

Sommige landen wilden hun grenzen met verschillende snelheden heropenen, afhankelijk van de nationale omstandigheden. Daarbij werd overwogen om de eigen inwoners vrij te laten reizen naar slechts een beperkt en vooraf bepaald aantal EU-landen.

Een dergelijk akkoord kan er toe leiden dat bijvoorbeeld Duitsers naar Griekenland op vakantie kunnen, maar andere Europeanen niet. Italië weigert dergelijke akkoorden over toerisme in de Europese Unie. De Europese ministers volgen nu dat standpunt.

dimaiofb

Luigi De Maio wil wekelijks in verschillende talen een soort statusrapport met de epidemiologische trends publiceren. Dat wordt per regio opgesteld en moet toeristen informeren over de actuele toestand op de plek waar ze naartoe willen.

De minister gaf nog mee dat Italië er alles moet aan doen om het land opnieuw op te starten zonder de veiligheid in het gedrang te brengen. Het is volgens hem essentieel dat Italië in de zomer ook toeristen uit andere EU-landen kan verwelkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.