Rijksmuseum Amsterdam verlengt tentoonstelling Caravaggio-Bernini tot en met 13 september

Het Rijksmuseum in Amsterdam heropent op 1 juni en verlengt de tentoonstelling Caravaggio-Bernini. Barok in Rome tot en met 13 september 2020. Die zou eigenlijk eindigen op 7 juni, maar zoals heel wat andere kunstevenementen is ze niet langer dan een maand te bezichtigen geweest omdat op 12 maart alle musea in Nederland hun deuren moesten sluiten omwille van de viruscrisis. Tickets kunnen nu al worden gereserveerd.

Caravaggio Bernini§

De tentoonstelling opende op 14 februari en het publiek liep meteen storm. In de eerste vier weken werd de expo al door ruim 85.000 mensen bezocht. Wie Caravaggio-Bernini. Barok in Rome nog niet bezocht heeft, krijgt nu dus nog ruim drie maanden tijd om dit stukje Rome en Italië in Nederland te gaan bekijken.

Op de tentoonstelling zijn ruim zeventig kunstwerken te zien van tijdgenoten van Caravaggio en Bernini en uiteraard ook een aantal werken van de twee beroemde meesters zelf. De schilderijen en beeldhouwwerken zijn afkomstig uit internationale musea en uit particuliere collecties.

medusaberniniMedusa – Gian Lorenzo Bernini, Rome, 1638–1640
Musei Capitolini, Palazzo dei Conservatori, Rome.

De hoogtepunten van de expo zijn Caravaggio’s betoverende Narcissus en werken van Bernini, zoals zijn zelden getoonde jeugdwerk Bacchus, zijn ontroerende Sebastiaan, de beroemde buste van Medusa, maar ook rake marmeren beelden van Thomas Baker, kardinaal Richelieu, en een geschilderd zelfportret.

Palazzo Barberini - Museo Nazionale d'Arte AnticaNarcissus – Michelangelo Merisi da Caravaggio
Gallerie Nazionali d’Arte Antica, Palazzo Barberini, Rome.

Daarnaast worden schilderijen getoond van onder andere Ludovico en Annibale Carraci, Guido Reni, Giovanni Baglione, de Gentileschi’s, Nicolas Poussin, Simon Vouet, en de excentrieke Tanzio da Varallo. Beeldhouwwerken van Alessandro Algardi, waaronder zijn zwart-marmeren Sonno (Slaap), de dansende Rondinini Faun van de Romeinse Vlaming François du Quesnoy, en een nooit eerder getoond bronzen paard in volle draf van Francesco Mochi.

caravaggioberninibanner

Directeur Taco Dibbits van het Rijksmuseum is de 44 bruikleengevers bijzonder dankbaar omdat ze het mogelijk maakten dat het publiek de tentoonstelling alsnog kan zien. Het is prettig om vast te stellen dat in deze ongewone tijden kunst en cultuur bijdragen aan internationale verbondenheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.