Perfect bewaarde sarcofaag uit de oudheid ontdekt in Ostia Antica

Door puur toeval, zoals dat wel vaker gebeurt in Rome, werd vlakbij de archeologische site van Ostia Antica, een perfect bewaard gebleven sarcofaag uit de oudheid ontdekt. De grafkist is vervaardigd uit terracotta en dateert uit de tweede eeuw na Chr. De overledene werd begraven samen met enkele glazen objecten.

De onverwachte ontdekking vond plaats tijdens onderhouds- en graafwerkzaamheden op een privéterrein in de Via di Castel Fusano, niet ver van het kasteel van Giulio II (foto onder) en grenzend aan het Parco Archeologico di Ostia Antica.

De vondst bewijst nog maar eens dat de Romeinse ondergrond boordevol archeologische schatten zit. De kans dat je in Rome tijdens graafwerken een artefact ontdekt is behoorlijk groot, maar zelden gaat het om een vondst zoals een complete sarcofaag.

Archeologen zijn vooral lyrisch over de uitstekende toestand waarin zowel de grafkist als de inhoud bewaard bleven. De resten van de oorspronkelijke inwoner van de havenstad Ostia, die meer dan 1800 jaar geleden leefde, werden onderzocht door de antropologische dienst van het Archeologisch Park van Ostia Antica.

Dankzij de morfologische kenmerken van het bekken en de schedel werd meteen vastgesteld dat het om een man ging. Hij was ongeveer 40 jaar toen hij overleed.

De manier van begraven, in een eenvoudige terracotta sarcofaag en de ingesloten grafgiften (vier glazen ampullen met een soort zalf) getuigen volgens de wetenschappers van het eenvoudige, bescheiden en sociale karakter van de overledene.

Bekijk hier een filmpje over de ontdekking

Website Ostia Antica

NADIS – Nuovo Archivio Disegni Ostia Antica

GIS-Mondi Project Ostia Antica

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.