Rome houdt zones met beperkt verkeer open tot 30 augustus

In Rome blijven de zones met beperkt verkeer (Zona a traffico limitato of ZTL) tot 30 augustus open. De maatregel is al een tijdje geleden ingevoerd maar wordt dus verlengd. Het stadsbestuur wil door het vlotter toegankelijk maken van alle stadsdelen de handelaars en bedrijven helpen. Die hebben als klanten voorlopig alleen de eigen inwoners, toeristen zijn er nog niet, ambtenaren werken van thuis uit en komen evenmin naar de stad.

De Zona a traffico limitato werden ingesteld om de historische gebouwen en het milieu in de binnenstad te beschermen tegen schadelijke uitlaatgassen. Motorvoertuigen worden in de stad zoveel mogelijk geweerd. In de praktijk wordt het verkeer op bepaalde uren van de dag (meestal tijdens de spitsuren) uitsluitend voorbehouden aan het openbaar vervoer, de hulpdiensten, de bewoners van het gebied en mensen met een speciale vergunning.

Traffic restriction zone in Rome, Italy

Wie illegaal een ZTL binnenrijdt zal na verloop van tijd een boete in de bus krijgen, ook degenen die niet in Italië wonen. Aan het begin van elke ZTL hangen borden om je te waarschuwen. Camera’s registreren wie er in en uit rijdt en stellen vast of die automobilist daar toestemming voor heeft.

Dat zijn dus in principe enkel degenen die in dat bepaalde gebied wonen of werken. Toeristen die in een hotel verblijven dat in een Zone Traffico Limitato gelegen is en met de auto in Rome arriveren, moeten hun nummerplaat onmiddellijk doorgeven aan de receptie van het hotel. De hotelmedewerkers melden je dan bij het centrale systeem aan als gast zodat er later geen boete volgt.

Talrijke buitenlandse bezoekers hebben zich al laten strikken door (vaak onwetend) een ZTL binnen te rijden. Let daarom altijd zeer goed op de verkeersborden als je in Rome met de wagen rondtoert, al is het door het vaak drukke verkeer niet altijd gemakkelijk om te borden aandachtig te bekijken. Bij twijfel keer je best om.

ztl1

De icoontjes en aanduidingen onder het verbodsbord hebben betrekking op de voertuigen die wel de zone in mogen, zoals bijvoorbeeld bussen, politie en hulpdiensten. Soms zie je twee hamertjes naast de tijden staan. Dit betekent dat het ZTL-verbod niet geldt op zon- en feestdagen. Dan mag je de ZTL dus wel binnenrijden.

Het maakt niet uit hoelang je in een Zona a traffico limitato verblijft. Zodra je er zonder toestemming binnenrijdt, ben je geregistreerd en is de boete al in de maak. Met huurauto’s is het extra opletten. Sommige verhuurbedrijven rekenen forse administratiekosten aan voor binnengekomen boetes. Het bedrag kan variëren van 70 tot 100 euro en wordt afgehouden van je  kredietkaart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.