Doemscenario voor toerisme en handel alleen te vermijden met extra overheidssteun

* Van de 1.375 banketbakkers en de meer dan 61.000 winkels in Rome riskeert 40 procent de nabije toekomst zonder bijkomende overheidssteun niet te overleven.

* Dertig procent van de 1.800 hotels, 12.000 restaurants en 11.500 bars zal dan op termijn eveneens moeten sluiten.

* Nu reeds dreigen in heel Italië 40.000 bedrijven in de toerismesector failliet te gaan.

Je wordt niet vrolijk van een aantal recent gepubliceerde of voorgestelde rapporten en studies over de toestand en vooruitzichten van de toeristische sector in Italië. Iedereen wist al dat de maandenlange bedrijfssluitingen als gevolg van de viruscrisis er diep zouden inhakken, maar de eerste economische vaststellingen zijn nog somberder dan verwacht.

Zonder bijkomende ingrepen van de overheid krijgen vele betrokkenen uit de toeristische sector te maken met een sociaal bloedbad zonder weerga.

trattoria

Ook talrijke andere handelszaken, restaurants, bars en ijsjeszaken, waarvan velen indirect een aanzienlijk deel van hun inkomsten aan het toerisme te danken hebben, lijden zware verliezen door het volledig stilvallen van de sector.

In een stad zoals Rome is de omzet van alle handelsactiviteiten samen in maart en april met 80 procent gedaald. De cijfers van mei zijn nog niet gekend, maar die zullen niet beter zijn. Het kan lang duren om van die klap te herstellen.

De Romeinen hebben de eerste dagen na de heropening vooral de ijsjeszaken enthousiast onthaald, maar dat kan een maandenlang verlies niet zomaar goed maken. Van alle restaurants in Rome is naar schatting nog steeds 20 procent gesloten.

gelato2

Volgens de Italiaanse sectorvereniging CNA zullen in Rome vier op de tien winkels, van ijsjeszaken tot kledingwinkels, de deuren moeten sluiten als gevolg van de maandenlange lockdown en het volledig stilvallen van de toeristische sector.

Hetzelfde lot staat minstens drie op de tien restaurants, hotels en schoonheidssalons te wachten. Ook Federalberghi Roma, de beroepsvereniging van de hoteluitbaters en Confturismo, de beroepsorganisatie van de toeristische sector, trekken aan de alarmbel.

CNA (Confederazione Nazionale dell’Artigianato e della Piccola e Media Impresa di Roma) pakte in een zopas voorgestelde uitgebreide economische studie uit met een doemscenario dat volgens de opstellers realiteit zal worden als de overheid onvoldoende maatregelen neemt om de vele kleine ambachtelijke bedrijfjes te ondersteunen.

gelato3

Mits een goede financiële, economische en sociale begeleiding, evetueel gecoördineerd op Europees niveau, kunnen dus nog heel wat zaken worden gered.

De kredietmaatregelen die de nationale en regionale overheden willen toekennen aan handelaars zijn volgens de CNA of de Nationale Confederatie van Ambachten en Kleine en Middelgrote Ondernemingen van Rome, zelfs onvoldoende om de gewone vaste uitgaven en kosten zoals voor elektriciteit en sanitair en te compenseren.

Daar komen ook nog eens de beschermingsmaatregelen bij die handelszaken en restaurants sinds de heropening verplicht moeten voorzien. Ook voor die extra kosten draaien de ondernemers op.

Dat nu ook een zomer met veel minder buitenlandse toeristen op komst lijkt te zijn, is zonder meer een ramp in een land waar ongeveer 4,2 miljoen mensen voor hun inkomen afhankelijk zijn van het toerisme. Dat is bijna een vijfde van de totale werkende bevolking.

In de eerste vier maanden van dit jaar heeft de viruscrisis de Italiaanse toeristische sector in zijn geheel een verlies van naar schatting 22 miljard euro bezorgd.

Voor de komende maanden, misschien zelfs voor de rest van het jaar, zit er niet zoveel beterschap in. Federalberghi Roma verwacht dat het toerisme dit jaar niet meer spectaculair op gang komt, al zeker niet vóór november. Het zou zelfs kunnen duren tot 2023 vooraleer de toeristische cijfers zich weer op het peil van vóór de virusuitbraak bevinden.

Confturismo berekende dat Italië tussen maart en eind mei al 30 miljoen toeristen kwijtspeelde of nog zal verliezen, wat neerkomt op ongeveer 45 miljoen gemiste overnachtingen. Het gaat om bezoekers die in deze periode al een reservatie hadden en hun verblijf annuleerden.

tabeltoerisme2

Vorig jaar mocht Italië nog meer dan 216 miljoen toeristen verwelkomen, een erg hoog cijfer voor een bevolking van iets meer dan 60 miljoen inwoners. De toeristische sector zorgt bovendien voor een domino-effect bij tal van andere sectoren zoals de kleinhandel, de voedings- en drankensector, taxibedrijven en verhuurdiensten. Die lopen eveneens een pak inkomsten mis. Als een bezoeker in Italië 100 euro uitgeeft aan toerisme, levert dat 86 euro op in andere sectoren.

Volgens het marktonderzoeksbureau Demoskopika lopen momenteel meer dan 40.000 bedrijven in de Italiaanse toerismesector het risico om failiet te gaan. Dat zou gepaard gaan met het verlies van 184.000 jobs.

De situatie is vandaag nog altijd verre van normaal. Voor de toeristische bedrijven zal de lockdown als het ware nog een hele tijd voortduren, al was het maar door een gebrek aan klanten.

tabeltoerisme

De eerste drie maanden van dit jaar hielden 6.843 bedrijven uit de toeristische sector ermee op, dat zijn er 808 meer dan in de vergelijkbare periode in 2019. Dat zijn de cijfers zonder de maanden april en mei erbij, toen alles dicht was. In januari en februari kon er nog normaal worden gewerkt.

Zowat 97 procent van alle hotels in Rome waren de voorbije maanden gesloten. Daardoor vielen ongeveer 150.000 mensen tijdelijk zonder werk, waardoor ze 37 procent van hun loon, gemiddeld 500 euro per maand, verliezen. Het gemiddelde inkomen viel daarmee terug op 1.342 euro per maand.

hotelbernini

Een aantal hotels bleven wel open om de schaarse zakelijke gasten op te vangen, maar wie dat deed zag zijn omzet dalen met 85 tot 90 procent. Toeristen zijn er al een hele tijd niet meer. De laatsten verlieten begin maart het land. Zelfs de hotels die het nog een aantal dagen langer probeerden vol te houden, sloten uiteindelijk de deuren. Het had geen zin ze open te houden, dat kostte alleen maar extra geld.

Op dit moment zijn in Rome ongeveer 100 van de zowat 1.800 hotels weer open. Federalberghi hoopt dat het er in juli en augustus enkele honderden meer zullen zijn. Maar de reservaties stromen niet echt binnen.

Wie naar Rome wil heeft doorgaans nog geen zekerheid over de vluchtschema’s van de luchtvaartmaatschappijen. Zolang die niet in bedrijf zijn, zullen ook niet veel overnachtingen worden geboekt.

Giuseppe Roscioli, de voorzitter van Federalberghi Roma, verklaarde eerder al in de lokale media dat de sector geen noemenswaardig herstel verwacht vóór maart 2021 en dat tussen nu en december relatief weinig buitenlandse toeristen Rome zullen bezoeken. Ook Roscioli vreest dat heel wat hotels het komende voorjaar niet zullen halen.

Rome telt 1.800 hotels, 12.000 restaurants, 11.500 bars en 16.500 schoonheidssalons (esthetiek, nagelstudio’s, tattooshops, …). CNA verwacht dat minstens 30 procent van al die zaken op termijn zal moeten sluiten.

bakker

Voor de 1.375 banketbakkers en de meer dan 61.000 winkels de stad telt (en die samen ruim 106.000 mensen in dienst hebben) blijkt de situatie nog dramatischer: vier op de tien riskeert de recente heropening niet te overleven.

CNA heeft evenmin goed nieuws voor de juweliers. Er zijn in Rome 1.109 juwelenwinkels en één op de vier, ongeveer 275, zullen hun activiteiten waarschijnlijk moeten stopzetten.

7.640 van de 63.300 bouwbedrijven die in Rome actief zijn bevinden zich in dezelfde situatie, net als 613 van de 6.138 autoherstellers. Ook taxibedrijven zitten in de problemen omdat ze de voorbije maanden veel te weinig klanten hadden om rendabel te kunnen zijn.

De financiële problemen van de winkeliers zijn nu al vaak zo ernstig dat het faillissement voor velen zeer dichtbij is. CNA is vooral bezorgd over het feit dat de regering talmt met het nemen van nieuwe concrete hulpmaatregelen.

Michelangelo Melchionno en Stefano Di Niola, respectievelijk voorzitter en secretaris van de CNA, stellen dat er dringend een soort ‘Marshallplan’ nodig is, zoals het investeringsprogramma na de Tweede Wereldoorlog in 1946, om te vermijden dat complete economische sectoren verloren zullen gaan. Ook de Kamer van Koophandel vraagt dat.

pizzabakkerij

Tevens zijn extra kredietprikkels voor alle gezinnen nodig, alleen al maar om de consumptie weer enigszins op gang te brengen. Moeten volgens de CNA ook dringend op de agenda: de toegang tot extra kredieten, belastingverlagingen en de snelle hervorming van de geldverslindende en alles vertragende administratieve overheidsmolen.

Er zijn steunmaatregelen voorzien, zowel door de hogere overheid als door het stadsbestuur van Rome, maar ze komen traag op gang door allerlei administratieve procedures. Ondertussen wachten talrijke mensen, zowel particulieren als ondernemingen, op het geld dat hen beloofd werd.

Velen zien het inderdaad nu al niet meer zitten. Zo arriveerden in het stadhuis van Rome recent op 48 uur tijd meer dan tienduizend aanvragen voor tegemoetkomingen in de huurgelden.

pastamaker

Als het doemscenario van CNA werkelijkheid wordt, is het gemakkelijk voor te stellen wat er zal gebeuren. Rome verliest dan opnieuw een heleboel fijne, vaak ambachtelijke en unieke winkels en bedrijfjes.

Veel vakkennis en professionaliteit gaan dan vaak voor altijd verloren. Uiteraard is er ook het verlies aan jobs, waardoor andere ondernemers en gezinnen op hun beurt zonder inkomen vallen en gedwongen worden om schulden te maken. De grootste pechvogels dreigen dan in handen van de maffia te vallen.

http://www.cnaroma.it/

http://www.roma.federalberghi.it/index.aspx

http://www.confturismo.it

https://www.demoskopika.eu/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.