Italianen keken in 1962 verrassend accuraat in de toekomst

De virusmaatregelen noodzaken ons tegenwoordig om een fysieke afstand tegenover anderen te bewaren, maar dat kan ook op een gesofistikeerde manier. Waarom zou iedereen zich niet over straat bewegen in een persoonlijke capsule omgeven met plexiglas? Veiliger kan het niet en je bent bovendien beschermd tegen de regen. Het ding zelf is natuurlijk gemotoriseerd en lijkt verdacht veel op een vierwielige Segway Personal Transporter die in 2001 werd voorgesteld.

coverfuture
Wat we hier zien is  een prachtige illustratie van Walter Molino, gepubliceerd in La Domenica del Corriere van 16 december 1962. Het beeld lijkt in deze virustijden uiterst profetisch, maar het thema was toen het alsmaar drukker wordende stadsverkeer in de Italiaanse steden en de mogelijke futuristische oplossingen voor dat probleem.

segway

De vreemde voertuigen die veel minder plaats innamen dan een auto, illustreerden een suggestie om het individuele vervoer in de stad te versoepelen.

Vandaag, bijna zestig jaar later, rijden in steden zoals Rome niet alleen tweewielers zoals de Segways, maar ook kleine elektrische eenpersoonsautootjes rond, zij het niet in dezelfde grote aantallen zoals voorgesteld op de illustratie uit het tijdschrift.

Overigens komt er op 15 juli een einde aan het verhaal van de Segway. De productie van de Segway Personal Transporter wordt stopgezet. De toestellen worden gebouwd in het Amerikaanse New Hamshire.

De tweewieler werd vooral populair bij stadsgidsen en bij sommige politiekorpsen, maar brak nooit echt door bij het grote publiek. In 2015 kwam Segway in handen van zijn Chinese rivaal Ninebot.

miniauto

Maar even terug naar onze illustratie: geef toe dat dit beeld uit 1962 best wel getuigt van enige toekomstvisie. Rome stuurde tien jaar geleden ook al Tourist Angels de straat op, toeristische promotieteams die toeristen moesten bijstaan vanop een aangepaste Segway.

De meisjes informeerden vanaf hun individuele voertuig toeristen die hulp nodig hadden of verdwaald waren en deelden stadsplannetjes of informatie uit. Op het beschermende plexi-omhulsel na, lijken deze voertuigen bijzonder goed op wat Molino in 1962 tekende.

segwaytoerisme

Walter Molino werd in 1941 de officiële cover-illustrator van La Domenica del Corriere. La Domenica del Corriere was een Italiaanse weekkrant die werd uitgegeven van 1899 tot 1989 en was destijds bijzonder populair.

Het blad werd elke zondag gratis verspreid, samen met de Corriere della Sera, maar werd ook afzonderlijk verkocht in kiosken. La Domenica del Corriere werd vooral beroemd omwille van zijn fraaie omslagtekeningen in kleuren die zowat de hele geschiedenis van de Italiaanse samenleving in de eerste helft van de twintigste eeuw samenvatten.

domenica

De covers van het blad werden vele jaren getekend door Achille Beltrame (1871-1945), een taak die na zijn pensionering werd overgenomen door Walter Molino (1915-1997).

Vooral Beltrame, die nooit zijn studio in Milaan verliet en zijn onderwerpen nooit in het echt zag, wist vaak erg realistische tekeningen te maken die de gebeurtenissen goed weergaven.

Zowel de afzonderlijke covers als de weekbladen in hun geheel worden vandaag door verzamelaars gezocht en verkocht op antiekmarkten of verhandeld via het internet. Ze leveren soms behoorlijk wat geld op. Omwille van de historische waarde zijn de oudste jaargangen van het blad (tot 1950) inmiddels volledig gedigitaliseerd en online raadpleegbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.