Brussels Airlines moet al extra vlucht naar Rome inzetten

Brussels Airlines hervat zoals eerder gemeld op maandag 15 juni geleidelijk de luchtvaartactiviteiten. Waar aanvankelijk slechts één vlucht per dag naar Rome (H/T) zou plaatsvinden, worden door de groter dan verwachte belangstelling al twee vluchten per dag naar de Italiaanse hoofdstad ingelegd.

brusselsairlinesvliegtuig

Brussels Airlines doet dat ook voor Lissabon. De vraag naar tickets voor deze twee steden was zo hoog dat reeds een tweede vlucht moest worden ingepland.

Dat is goed nieuws voor de Belgische maatschappij die als gevolg van de viruscrisis een duizendtal mensen moet ontslaan en 24 bestemmingen moet schrappen. Brussels Airlines heeft dringend cash nodig en wacht nog altijd op financiële steun van moedermaatschappij Lufthansa en/of de Belgische staat.

De Belgische luchtvaartmaatschappij start maandag met negen vluchten, maar dat aantal wordt de week nadien al uitgebreid tot dertien. Tot de bestemmingen behoren tevens Kopenhagen, Berlijn, Praag, Boedapest, Wenen, Marseille en Madrid.

Maandag worden op de luchthaven in Zaventem tweeduizend reizigers verwacht, dat is een tiende van een normale dag in juni vorig jaar. Tegen eind augustus hoopt Brussels Airlines 40 procent van haar normale capaciteit te bereiken door 24 van haar 48 vliegtuigen operationeel te hebben.

Op de luchthaven maar ook tijdens het inchecken en aan boord gelden nieuwe maatregelen en procedures. Zo moeten zowel de passagiers als het boordpersoneel mondmaskers dragen. Voor de piloten geldt die maatregel niet omdat ze in een noodsituatie snel een zuurstofmasker moeten kunnen opzetten.

Er worden echter geen beperkingen gesteld aan het aantal passagiers aan boord. Wel gelden strenge regels en voorwaarden om te mogen vliegen. Wie gezondheidsklachten of koorts heeft, komt het vliegtuig niet in.

Als ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een besmetting zou worden ontdekt aan boord, dan is diepgaand bron- en contactonderzoek mogelijk, omdat de luchtvaartmaatschappijen precies weten wie op welke stoel zat en van alle passagiers ook over de persoonsgegevens beschikt.

Het recente wegvallen van de failliete bagage-afhandelaar Swissport Belgium, dat de bagagediensten voor Brussels Airlines  verzorgde, zou voor de Belgische luchtvaartmaatschappij niet langer een probleem zijn om maandag te kunnen starten.

Brussels Airlines (dat de beste klant was van Swissport Belgium) wil of kan echter nog niet zeggen hoe en met welke handler de kwestie zal worden opgelost. Dat is ook een zaak waarvoor luchthavenuitbater Brussels Airport verantwoordelijk is.

Brussels Airport heeft de licentie van Swissport Belgium om passagiersvluchten op Zaventem af te handelen ingetrokken na het faillissement van de onderneming. De luchthavenuitbater is nu naarstig op zoek naar een nieuwe bagage-afhandelaar.

Brussels Airport staat volgens de krant De Tijd in contact met een tiental afhandelingsbedrijven die de activiteiten van het failliete Swissport Belgium mogelijk snel willen en kunnen overnemen. De geïnteresseerde kandidaten moeten in de loop van volgende week een finaal bod indienen, al zullen uiteraard niet al die gesprekspartners dat uiteindelijk ook doen.

Het geselecteerde bedrijf krijgt dan in ieder geval een tijdelijke licentie voor de Brusselse luchthaven. Brussels Airport start vervolgens de procedure voor het bekomen van een definitieve licentie voor de nieuwe afhandelaar, een proces dat naar verluidt zes maanden in beslag kan nemen.

Wettelijk moeten op de luchthaven twee bagage-afhandelaars actief zijn. Nu Swissport Belgium verdwenen is, blijft vandaag Aviapartner als enige over in Zaventem. Daar komt dus binnen afzienbare tijd hoe dan ook een nieuwe speler (lees: concurrent) bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.