Romeinse topcrimineel ontsnapt (voorlopig?) alweer aan zware straf

De voormalige extreemrechtse terrorist en supermisdadiger Massimo Carminati uit Rome, bijgenaamd Il Guercio (de eenogige), is vandaag vrijgelaten uit de gevangenis van Oristano. Daar zat hij na een veroordeling als één van de kopstukken van een maffiabende die jarenlang de politiek en het bedrijfsleven in Rome in een ijzeren greep van corruptie en infiltratie hield.

Carminati zat sinds december 2014 in hechtenis nadat hij in same met 36 andere verdachten was gearresteerd. In 2017 werd hij veroordeeld tot twintig jaar celstraf in een spectaculair corruptieproces tegen de zogenaamde Mafia Capitale.

Zijn straf werd nu echter verlaagd en vervolgens vernietigd. Carminati werd deze namiddag vrijgelaten zonder voorwaarden en mag naar zijn woning in Sacrofano, ten noorden van Rome. Er komt vermoedelijk een nieuw proces, maar de voorbereidingen daarvan moeten nog worden gestart.

Dat Massimo Carminati weer vrij mag rondlopen is opmerkelijk, want de man heeft een zwaar crimineel verleden. Hij was lid van de Nuclei Armati Rivoluzionari (NAR), een terroristische organisatie die actief was van 1977 tot november 1981. De groep pleegde minstens 33 moorden in vier jaar tijd en smeedde in die periode ook plannen om onder meer de toenmalige minister-president Francesco Cossiga (die later president van Italië zou worden) en parlementsvoorzitter Gianfranco Fini te vermoorden.

De groep was vermoedelijk ook betrokken bij de bomaanslag op het station van Bologna in 1980, waarbij 85 doden en 200 gewonden vielen, al heeft ze die betrokkenheid altijd ontkend.

Carminati maakte ook deel uit van de Banda della Magliana, een in Rome gevestigde en erg actieve criminele organisatie die in de jaren ’70 en ’80 in Rome opereerde. Carminati was er onder meer actief als huurmoordenaar.

De Banda della Magliana leverde tevens logistieke steun aan de Nuclei Armati Rivoluzionari en voorzag leden van de terroristische groep van logies, valse papieren, wapens en bommen. In november 1981 werd ontdekt dat de Bende van Magliana een opslagplaats voor wapens en munitie had ingericht in de kelders van het Ministerie van Volksgezondheid.

In het regeringsgebouw lagen ook bommen en granaten die waren gestolen door een kopstuk van de NAR. De gestolen partij munitie bevatte ook een aantal dozen met een zeldzaam type kogels die konden gelinkt worden aan degene waarmee de Italiaanse journalist Carmine Pecorelli in 1979 in Rome was doodgeschoten.

Dat gebeurde een jaar na de ontvoering en moord op de voormalige premier Aldo Moro, een zaak die Pecorelli onderzocht en waarover hij ook publiceerde. Pecorelli had goede contacten met kopstukken van de regering, de loge en de geheime diensten.

Hij legde onder meer een verband tussen Operatie Gladio, de achterblijvende anticommunistische organisatie van de NAVO (waarvan het bestaan in oktober 1990 door premier Giulio Andreotti publiekelijk werd erkend ) en de dood van Aldo Moro. Dat kostte Pecorelli vermoedelijk het leven.

Voormalig premier Giulio Andreotti werd voor het gerecht gebracht wegens medeplichtigheid aan de moord op Pecorelli, maar werd uiteindelijk samen met zijn medeverdachten, waaronder Massimo Carminati, na verscheidene herzieningen door het Hooggerechtshof definitief vrijgesproken.

Ondanks zijn zware gerechtelijke verleden liep Carminati vreemd genoeg nooit ernstige veroordelingen op. In de jaren ’80 kreeg hij vier jaar gevangenisstraf voor een kraak op een aantal kluisjes van de Banca di Roma. Carminati werd beschouwd als het brein achter die inbraak.

De politie heeft altijd vermoed dat een of meer van die kluisjes compromitterend materiaal over belangrijke figuren bevatte, gegevens die Carminati gebruikte om dossiers op te stellen waarmee kopstukken uit de politiek en het bedrijfsleven konden worden gemanipuleerd en gechanteerd.

Het is inderdaad opvallend dat de man sinds die tijd vrijwel van de gerechtelijke radar verdween. Alleen in 2012 dook zijn naam nog eens op in een gerechteiijk onderzoek naar gemanipuleerde voetbaluitslagen, een geliefde praktijk van de gokmaffia waarmee miljoenen worden binnengehaald.

Tot eind 2014 dus bleek dat Carminati ook één van de leidende figuren was in de Mafia Capitale-zaak, die toen al vele jaren aan de gang was en die het stadsbestuur van Rome miljarden euro’s heeft gekost. Maar ook nu weer lijkt hij (voorlopig?) aan een zware straf te ontsnappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.