Alle handbagage op vluchten van en naar Italië verboden

Italië verbiedt met onmiddellijke ingang het gebruik van de opbergruimte aan boord van alle vliegtuigen die aankomen en vertrekken in het land. Het directe gevolg van die maatregel is dat geen enkel stuk handbagage, inclusief trolleykoffers, nog mee aan boord mag worden genomen.

vliegtuigbagage

De enige bagage die in de cabine is toegestaan, zijn handtassen of andere items die klein genoeg zijn om onder de stoel voorin te worden geplaatst. Een laptoptasje of een klein rugzakje zal nog niet kunnen, maar meer niet. De maatregel geldt ook voor langdurige intercontinentale vluchten.

Het verbod is ingesteld om te voorkomen dat passagiers zich verzamelen en menselijke files veroorzaken wanneer ze hun bagage aan boord van het vliegtuig moeten stallen tijdens het in- of uitstappen.  Dat gebeurt bijna op elke vlucht omdat sommigen nogal hun tijd nemen om hun bagage weg te bergen, waardoor het risico op een virusbesmetting groter wordt.

Ook blijken mensen niet te blijven zitten wanneer hen na de landing wordt gevraagd om nog even te wachten met uitstappen, zodat ze het vliegtuig ordelijk en per rij kunnen verlaten.

Integendeel, iedereen staat na de landing meteen recht om zijn of haar handbagage te bemachtigen. Vervolgens blijven de passagiers in het gangpad wachten tot ze naar buiten kunnen. Dat is niet de bedoeling. De Italiaanse autoriteiten pakken dat probleem nu aan.

vliegtuigbagage2

De maatregel is bestemd voor alle luchtvaartmaatschappijen die in Italië actief zijn en wordt uitgevaardigd door de Ente Nazionale per l’Aviazione Civile (ENAC), de Italiaanse burgerluchtvaartautoriteit.

Die stuurde gisteren een brief naar de International Air Transport Association (IATA), de belangrijkste vereniging van luchtvaartmaatschappijen. Die organisatie bracht vandaag op haar beurt haar leden op de hoogte.

Het is nog niet duidelijk of het om een tijdelijke maatregel gaat of dat het begrip handbagage voorgoed tot het verleden zal behoren. De maatregel geldt op dit moment alleen voor vluchten van en naar Italië. Er zijn voorlopig nog geen aanwijzingen dat dit een internationale norm wordt.

Eddie Wilson, de CEO van Ryanair, noemt de beslissing krankzinnig en vraagt zich af waarom Italië het enige land op het continent is dat zo’n beperkende regel oplegt. Wilson stelt dat het verbod de passagiers blootstelt aan een verhoogd infectierisico. Hij zegt dat het een maatregel is die werd genomen door mensen die niet weten hoe het luchtvervoer werkt.

Afgezien van het ongemak voor passagiers, vergroot dit verbod de kans dat mensen de dicht met elkaar in contact komen. Eerst worden mensen gedwongen in de rij te staan ​​bij de incheckbalies om hun bagage af te geven. Het is minder riskant om in volgorde op basis van het stoelnummer in te stappen. Vervolgens wordt die bagage aangeraakt door verschillende andere mensen die verantwoordelijk zijn voor het in het ruim plaatsen, het opnieuw uitladen en het bij aankomst op de afleverband deponeren.

Sommige luchtvaartmaatschappijen proberen handbagage aan boord echter al langer te ontmoedigen. Niet alleen zorgt het opbergen telkens voor heel wat oponthoud bij het in- en uitstappen, er zijn ook altijd mensen die proberen handbagage met veel te grote afmetingen aan boord te brengen. Die moet dan alsnog worden opgeborgen in het cargoruim. Al die ingrepen zorgen voor vertraging en hinder aan boord.

Het lijkt erop dat de viruscrisis de luchtvaartsector een mooie gelegenheid biedt om voorgoed komaf te maken met handbagage. Dat zou vooral jammer zijn voor mensen die licht reizen of zich zonder noemenswaardige bagage verplaatsen.

Positief aan het verhaal is dat de veiligheidscontroles veel vlotter zullen verlopen: er zal nog maar weinig te controleren vallen. Gedaan dus met bakjes vullen in de securityzone.

Eén reactie to “Alle handbagage op vluchten van en naar Italië verboden”

  1. Leo De Brabandere Says:

    Goed gezien, geen twee maten en twee gewichten meer en vereenvoudiging van de prijzen. Bagage wordt gewogen en betaald. Een handtas en een computerzak kunnen onder de stoel van de passagier voor U. Gedaan met meten van de toegelaten trolley, de rugzakken die er nooit hadden op gemogen. Voor mij mag dit veralgemeend worden en je steunt er nog de lokale economie mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.