Droogte maakt Romeinse aanwezigheid in Engeland beter zichtbaar

Twee jaar geleden werd Wales, in het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk, getroffen door een lange periode van hitte en droogte. Daardoor hebben archeologen via luchtbeelden sporen van meer dan tweehonderd oude Romeinse sites kunnen ontdekken.

wales (2)

In 43 na Christus vielen de Romeinen het gebied binnen dat later het huidige Engeland en Wales zou worden. De Romeinen leverden tientallen jaren strijd met de plaatselijke stammen.

Ze wonnen uiteindelijk het pleit, voegden het gebied toe aan hun immense rijk en noemden het Britannia, met Londinium (Londen) als belangrijkste stad. Britannia bleef tot ongeveer 410 na Christus een Romeinse provincie.

In Cambria (de Romeinse naam voor Wales) zijn verschillende restanten uit de Romeinse tijd terug te vinden. Een bekend voorbeeld is Caerleon in het zuiden van Wales, waar zich het best bewaarde Romeinse amfitheater in Groot-Brittannië bevindt, evenals fundamenten van militaire barakken en een badhuis.

wales (9)

Er wachten nog altijd ontdekkingen en wetenschappers worden daar nu dus een handje bij geholpen door de droogte van 2018. Net als grote delen van Europa kampte Wales twee jaar geleden met een lange hitte- en droogteperiode.

Dat is doorgaans geen goed nieuws. Maar archeologen van de Royal Commission on Ancient and Historical Monuments of Wales (RCAHMW) konden net daardoor sporen van meer dan tweehonderd oude Romeinse sites in Wales terugvinden.

wales (10)

Dr. Toby Driver, verbonden aan de RCAHMW, is gespecialiseerd in archeologisch luchtonderzoek. In 2018 maakte hij foto’s van allerlei verschroeide en verdorde locaties in Wales. Die toonden restanten van Romeinse militaire wegen, forten, kampen en villa’s.

Volgens Driver en zijn team zijn de vondsten sleutelstukken in de puzzel om te begrijpen hoe Wales 2000 jaar geleden werd veroverd en gedomineerd.  De foto’s tonen de Romeinse militaire machine die het landelijke Wales inpalmt. Volgens Driver zetten ze wat we tot nu toe weten op zijn kop.

wales (1)

In de regio Monmoutshire, in het zuidoosten van Wales, identificeerden de onderzoekers een nieuw marskamp bij Caerwent. Dergelijke kampen zijn uiterst interessant, het zijn rustplaatsen die de Romeinen tijdens hun veroveringstocht bouwden in vijandig gebied en waar soldaten konden uitrusten.

wales (3)

De plek bleef echter gevaarlijk omdat ze ieder moment konden aangevallen worden door de plaatselijke Keltische stammen. Daarom bevatte zo’n kamp allerlei verdedigingsconstructies, maar ook slaapplaatsen, een keuken en broodovens.

Toby Driver vermoedt dat over het hele zuidoosten van Wales zulke sites moeten liggen. Zodra de gevechten voorbij waren, werden die echter opgeheven.

wales (5)

Het is nog maar het derde marskamp dat we vinden in het zuidoosten van Wales. We weten dat er meer moeten zijn. Ze kunnen aantonen hoe het Romeinse leger zich een weg baande door Wales. Het toont ook de grote routes die ze volgen om verschillende delen van Wales onder controle te krijgen, stelt Driver.

Tegelijk met de verovering kwam ook versterking en dat betekent forten. De luchtfoto’s bevestigden de locatie van minstens drie forten, waaronder een fort in Carrow Hill, ten westen van Caerwent. Het heeft zowel interne als externe verdedigingslinies, met een zone voor speerwerpers.

Ook het bestaan van een Romeins fort bij Aberllynfi is nu definitief bevestigd, net als bij Pen y Gaer. In die laatste locatie had eerder graafwerk niets opgeleverd.

wales (6)

Het team van Driver kon ook details identificeren van nieuwe villa’s, onder meer bij St. Arvans, ten noorden van Chepstow in Monmoutshire. Daarvan werd tot nu toe aangenomen dat er op die site een tempel stond.

Vooral spectaculair is de ontdekking van tot nog toe onbekende Romeinse wegen. Zij tonen hoe de Romeinen zich een weg baanden doorheen het zuiden van Wales.

wales (7)

De voorbije maand mei was de droogste ooit opgemeten. Driver en zijn team kunnen momenteel door de maatregelen tegen het coronavirus nog niet de lucht in.

Zodra die versoepelen wil het team nagaan of ze nog meer stukjes van de Romeinse puzzel in Wales kunnen terugvinden.

wales (8)

Er zijn nog altijd grote gaten. We missen bijvoorbeeld nog altijd een Romeins fort in Bangor. We zien de wegen, we zien de mijlstenen, maar geen fort. Er zou ook nog een Romeins fort zijn bij St. Asaph en eentje bij Lampeter.

We kregen heel veel nieuwe data in 2018, maar er zijn in Wales nog grote gaten in te vullen voor wat betreft de Romeinse periode. Het droge weer maakt het gemakkelijker om daar sporen van te vinden, aldus de archeologen. (Bron: VRT NWS).

Roman Wales: Aerial Discoveries and New Observations from the Drought of 2018

Door Toby G. Driver, Barry C. Burnham en Jeffrey L. Davies. >
Gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Britannia.

Directe link

wales (4)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.