Voorzitter hotelvereniging Federalberghi Roma noemt toestand dramatisch

Volgens de gegevens van het Istituto Nazionale di Statistica (ISTAT) bezochten vorig jaar ongeveer 29 miljoen toeristen Rome. Bijna zeven op de tien bezoekers kwam uit het buitenland. Dat lijken vandaag cijfers uit een andere tijd.

Het historische centrum van Rome telt ongeveer 1.200 hotels, samen goed voor bijna tienduizend kamers. In Rome werken een kwart miljoen mensen in de hotelsector. De situatie is dramatisch, zegt Giuseppe Roscioli, de voorzitter van de beroepsvereniging Federalberghi Roma.

Het is niet de eerste keer sinds het uitbreken van het coronavirus dat hij die noodkreet slaakt. Op dit moment is nog maar een kwart van alle hotelfaciliteiten heropend omdat de kosten te hoog zijn. Het loont niet om het personeel in te schakelen voor de schaarse klanten die er zijn.

In juli en augustus zullen nog een heleboel andere hotels geleidelijk heropend worden. Maar als de regering de sector niet helpt zal binnen een jaar vier op de tien hotels niet meer bestaan, aldus Roscioli.

Bij de toeristen die nu in Rome verblijven zijn heel wat Italianen, die vormen momenteel zelfs de meerderheid. Zij worden door de grotere hotels verleid met lokkertjes zoals fraaie terrassen, een zwembad en gratis aperitiefavonden.

Maar ook die inspanningen kosten tijd en geld en de opbrengst is verwaarloosbaar. De hotelsector is vooral bevreesd dat in de toekomst een aantal ondernemingen in handen komen van buitenlandse groepen of investeerders. Die zien in de naar adem happende sector ideale kansen om hun zakenportefeuille uit te breiden.

De jongste jaren hebben verschillende schatrijke buitenlandse investeerders in Rome al een aantal prestigieuze hotels gekocht of gebouwd.

Een zaakvoerder die aan de rand van het faillissement staat zal in principe niet weigeren om zijn hotel te verkopen als er een goed bod wordt gedaan. Volgens Roscioli krijgen hoteleigenaars tegenwoordig regelmatig de vraag of ze hun zaak niet willen laten overnemen.

Bij dit laatste blijft het in Italië ook altijd opletten of die gulle investeerders niet werken in opdracht van de maffia. Ook voor de criminele organisaties is de viruscrisis een gedroomde gelegenheid om meer eigendommen te verwerven en hun economische macht en invloed uit te breiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.