Inwoners Tongeren kunnen gratis naar het Gallo-Romeins Museum

Inwoners van de Belgische stad Tongeren kunnen het Gallo-Romeins Museum een hele zomer lang gratis bezoeken, zo vaak ze maar willen. Dat geldt zowel voor de permanente tentoonstelling Van neanderthaler tot Gallo-Romein als de tijdelijke expo Dacia Felix.

Deze laatste tentoonstelling had op 26 april moeten eindigen, maar het museum moest als gevolg van de virusmaatregelen op 13 maart de deuren sluiten. Na de recente heropening bleek dat Tongeren erin geslaagd was om de tentoonstelling Dacia Felix te verlengen tot 2 augustus 2020. Daarna keren de goudschatten van de Daciërs en de Geten onherroepelijk terug naar Roemenië.

daciafelix

Het Gallo-Romeins Museum is een toeristische trekpleister. Toch hebben nog niet alle Tongenaren het prijswinnende museum bezocht. Voor anderen is het de ideale tijd voor een hernieuwde kennismaking. Ik weet zeker dat het museum er deze zomer een nieuwe groep enthousiaste ambassadeurs bij krijgt, zegt schepen van Cultuur en waarnemend burgemeester An Christiaens.

De permanente tentoonstelling Van neanderthaler tot Gallo-Romein vertelt het verhaal van de mens in onze regio, van in de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Neanderthalers, de eerste boeren, Kelten, Gallo-Romeinen en Germanen: ze lieten allemaal hun sporen na.

neanderthaler

Het museum presenteert meer dan 2.000 voorwerpen waaronder heel wat topstukken. Ze komen tot hun recht in een eigentijdse en sfeervolle scenografie. Ook films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars brengen de bezoekers in de ban van die lang vervlogen tijden. Dat maakt de tentoonstelling ook bijzonder aantrekkelijk voor kinderen. Voor hen is er eveneens een speelse luistertocht met audiogids: ‘Op stap met Bob de Graver’.

De tijdelijke tentoonstelling Dacia Felix focust op het verre verleden van wat vandaag Roemenië is. Van oudsher is het gebied een kruispunt van culturen. Niet alleen Romeinen, maar ook Grieken, Scythen en Kelten vonden er een thuis. Wat dreef hen naar de regio? Hoe verliepen de contacten met de plaatselijke bevolkingsgroepen

Topstukken zijn goud- en zilverschatten van Daciërs en Geten. Ze schitteren eenmalig in België, in een sfeervol decor met grootse landschapsbeelden. Dacia Felix is een verrassend boeiende tentoonstelling voor het hele gezin. Kenners noemen het de mooiste expositie die het Gallo-Romeins Museum ooit maakte.

Om van de gratis toegang te genieten, volstaat het dat de Tongenaren hun identiteitskaart tonen. Ook moeten ze net als andere bezoekers een tijdslot reserveren. Dat kan via www.galloromeinsmuseum.be of telefonisch op het nummer 012-67 03 40.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.