Verkoop voetbalclub AS Roma mislukt door viruscrisis

De eigenaars van voetbalclub AS Roma gaan opnieuw op zoek naar een koper nadat een potentiële deal omwille van de viruscrisis is afgesprongen. Er waren verregaande onderhandelingen aan de gang met de Amerikaanse miljardair Daniel Friedkin.

Friedkin, wiens persoonlijke vermogen wordt geschat op 4 miljard dollar, is baas van The Friedkin Group en eigenaar van Gulf State Toyota, dat in een aantal Amerikaanse staten rond de Golf van Mexico het alleenrecht heeft op de verkoop van Toyota’s. In 2018 draaide het bedrijf een omzet 9 miljard dollar.

Tijdens de gesprekken tussen Friedkin en AS Roma zou de waarde van de Romeinse voetbalclub bepaald zijn op 780 miljoen euro. De beurswaarde van AS Roma bedraagt ongeveer 428 miljoen euro.

De Amerikaan zou zijn oorspronkelijke bod van 750 miljoen euro vanwege de economische onzekerheden als gevolg van de viruscrisis de voorbije weken echter verlaagd hebben tot 512 miljoen euro. Hij zou dat bedrag ook in termijnen hebben willen betalen.

De huidige aandeelhouders van AS Roma, onder wie voorzitter James Pallotta, vonden dat bedrag te laag en sloegen de deal af. De Romeinse voetbalclub zal nu samen met de zakenbank Goldman Sachs op zoek gaan naar andere potentiële kopers. AS Roma is al sinds 2011 in Amerikaanse handen.

De vraag is of het afslaan van het bod van Friedkin wel zo’n goede zet van AS Roma was. Door de viruscrisis wordt er al een aantal maanden niet gevoetbald en daardoor zijn ook de enorme inkomsten uit de kaartverkoop eveneens verdwenen. Financieel kan de club wel tegen een stootje, maar de voorraad cash slinkt snel.

Het gaat om veel geld. Volgens het accountantskantoor Deloitte kost het stilvallen van de ticketverkoop als gevolg van de lockdown de clubs van Serie A (de Italiaanse eredivisie) samen minstens 400 miljoen euro aan inkomsten. De televisiegelden zijn wel veiliggesteld.

James Pallotta, de huidige voorzitter van AS Roma, koestert ook al lange tijd plannen om de inkomsten te vergroten. Dat zou mede moeten gebeuren door voor 300 miljoen euro een nieuw stadion te bouwen, een raming die drie jaar later al was opgelopen tot 400 miljoen euro. Door het voorlopig opdrogen van een groot deel van de inkomsten zal van bouwen voorlopig geen sprake zijn.

stadionasroma

In de rand van het stadionproject is ook een enorm investeringsproject voorzien, bestaande uit winkels, restaurants, woningen, appartementen en bijhorende wegeninfrastructuur in een brede straal rond de plek waar het stadion wordt gebouwd. De kostprijs van dat totaalproject wordt geraamd op ongeveer 2 miljard euro,

De voorbereiding van dat megaproject sleepte echter jaren aan. Het ontwerp dat de Amerikaanse architect Dan Meis tekende voor het nieuwe AS Roma-stadion werd reeds in 2014 voorgesteld. Maar wat later werd ook een onderzoek naar corruptie gevoerd waardoor de bouw van het nieuwe stadion alweer opschoof en nog altijd niet begonnen is.

Speurders van de Guardia di Finanza verdenken bouwondernemer Luca Parnasi ervan lokale politici te hebben omgekocht om op die manier enkele administratieve stappen te versnellen en te vergemakkelijken. Er werden uiteindelijk negen zakenlui en politici opgepakt op beschuldiging deel uit te maken van een criminele organisatie. AS Roma zelf is als club niet betrokken bij de zaak.

Momenteel speelt AS Roma zijn wedstrijden nog steeds in het Stadio Olimpico op het Foro Italico ten noorden van Rome, dat tevens de thuisbasis is van aartsrivaal S.S. Lazio.

Dat stadion werd tussen 1928 en 1937 gebouwd door architect Luigi Walter Moretti en kreeg de naam Stadio dei Cipressi. Ter gelegenheid van respectievelijk de Olympische Spelen van 1960 en het Wereldkampioenschap voetbal van 1990 onderging het ingrijpende veranderingen. Het stadion beschikt over een atletiekbaan en heeft een capaciteit van 72.700 zitplaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.