Deel van belangrijke Romeinse weg ontdekt in Nederlandse gemeente Cuijk

In Nederland werden tijdens rioleringswerken voor de nieuwe woonwijk Liefkeshoek in Katwijk (Cuijk) de restanten ontdekt van een belangrijke Romeinse weg. Het gaat om een stuk van de drukke route tussen het Belgische Tongeren die via Maastricht en Cuijk naar Nijmegen voerde.

De ontdekking was puur toeval en kwam als een verrassing. Bij eerder onderzoek was immers duidelijk geworden dat het hele gebied in het verleden regelmatig af te rekenen kreeg met overstromingen.

Daardoor werd altijd gedacht dat de oude Romeinse weg waarvan men wist dat die hier bestond, al lang was verdwenen. De baan blijkt echter zeer duurzaam aangelegd te zijn en is doorheen de eeuwen slechts gedeeltelijk weggespoeld.

De actuele rioleringswerkzaamheden zijn dwars door de antieke Romeinse weg gegaan, waardoor een flink stuk van de route al vernield was vooraleer iemand begreep waarmee men te maken had en de werkzaamheden tijdelijk werden stilgelegd. Toch is de vondst erg interessant. Meestal onderzoeken archeologen een site vooraleer de bouw plaatsvindt, nu zaten ze er plots letterlijk middenin. Dat komt veel minder vaak voor.

De opgetrommelde archeologen kregen slechts drie dagen tijd om onderzoek te doen naar de vondst. Toch slaagden de onderzoekers er dankzij de hulp van een aantal vrijwilligers tijdens die korte tijdspanne in om de route op een aanzienlijk gedeelte van het onderzochte terrein zichtbaar te maken. Het voorbije weekend verdween de Romeinse baan weer onder de grond. Hier worden binnenkort woningen gebouwd.

cuijkromeinseweg Jan Kusters, één van de vrijwilligers, geeft de richting
van de Romeinse weg aan. (foto: Gemeente Cuijk).

Alles wat op wetenschappelijk vlak kan gebeuren is echter uitgevoerd. Er zijn monsters genomen, er werden foto’s gemaakt, de profielen van de weg werden vastgelegd, enz. De onderzoekers zijn al blij dat ze nu weten hoe en waar de oude Romeinse weg in de omgeving van Cuijk precies liep en hoe degelijk de route was aangelegd.

Archeologen vinden het tegenwoordig ook niet erg om vondsten opnieuw te begraven. Ze gaan er vanuit dat er binnen pakweg honderd jaar nog eens wordt gegraven. Met de nieuwe technieken die dan zullen bestaan kan op dat moment nog een keer naar de site worden gekeken en komt vermoedelijk nog veel meer informatie beschikbaar dan men vandaag kan achterhalen.

Het gedeelte van de oude Romeinse weg dat nu werd blootgelegd was oorspronkelijk 6 tot 7 m breed en bestaat uit grindpakketten die zeer compact op elkaar gestapeld zijn.

Ook werd de originele toplaag van de weg aangetroffen. Die lijkt heel erg op de toplaag van de in 2017 ontdekte kleinere gedeeltes van de Romeinse weg onder de Grotestraat in het centrum van Cuijk, waar toen de riolering volledig werd heraangelegd.

Bij die gelegenheid werden ook restanten van een Romeins beeld en brokstukken van muurschilderingen gevonden. Die maakten vermoedelijk deel uit van een klein thermencomplex.

Die ontdekking en de aanwezigheid van talrijke scherven afkomstig van luxueus aardewerk ingevoerd vanuit Zuid-Frankrijk en Italië, wijst erop dat Cuijk reeds in de eerste eeuw een welvarende en behoorlijk belangrijke Romeinse vestiging was.

Dat onder Cuijk een Romeinse weg lag, wisten de archeologen wel. Maar de ontdekking van drie jaar geleden maakte die voor het eerst een stukje zichtbaar. Ze vonden toen ook een parallelweg en enkele zijwegen. De omgeving van de Grotestraat was in de oudheid blijkbaar een behoorlijk druk kruispunt.

Tot dan beschikte de wetenschappers enkel over wat schaarse puzzelstukjes, het gevolg van enkele vondsten aan de randen van het huidige Cuijk. De rioleringswerken van 2017 maakten voor het eerst een soort archeologische dwarsdoorsnede van de gemeente.

Archeologen kennen nu grotendeels de veranderingen die Cuijk doorheen de hele Romeinse periode heeft gekend. Door de opeenvolgende ontdekkingen begrijpen de wetenschappers ook beter hoe de indeling van Cuijk er in de Romeinse tijd precies uitzag.

Toen al hoopten archeologen dat ze in de omgeving van Cuijk ooit een groter deel van de belangrijke Romeinse route van Tongeren naar Nijmegen zouden ontdekken en blootleggen. Door puur toeval is dat nu dus gebeurd. De actuele onderzoeksresultaten zullen later worden vergeleken met de eerdere bevindingen van drie jaar geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.