Ennio Morricone (91) overleden in Rome

De wereldberoemde componist en dirigent van filmmuziek Ennio Morricone is vanochtend omstreeks 2.20 uur overleden in het universitaire ziekenhuis van Campus Bio-Medico in Rome. Daar kwam hij vorige maand terecht na een val waarbij hij zijn dijbeen brak. Uiteindelijk stierf hij aan complicaties die optraden na een operatie.

Ennio Morricone laat zijn geliefde vrouw Maria en hun vier kinderen Andrea, Alessandra, Giovanni en Marco achter, evenals vier kleinkinderen: Francesca, Valentina, Francesco en Luca. In heel Italië wordt verslagen gereageerd op de dood van één van hun meest beroemde landgenoten.

President Sergio Mattarella, premier Giuseppe Conte en burgemeester Virginia Raggi van Rome noemen het overlijden van Morricone een groot verlies voor Italië en roemden het artistieke genie van de maestro. Ook elders in de wereld betuigen talrijke artiesten, acteurs, kunstenaars en schrijvers hun deelneming.

Ennio Morricone werd 91 jaar en gaf nog steeds wereldwijd concerten, die hem regelmatig ook in België en Nederland brachten. Miljoenen muziekliefhebbers zagen hem de voorbije jaren aan het werk op een podium in openlucht of in een grote concertzaal.

De begrafenis van de beroemdste burger van Rome zal plaatsvinden in privékring. Hij heeft daarvoor zelf instructies gegeven aan zijn advocaat en familievriend Giorgio Asumma. De componist krijgt een plekje op de begraafplaats Laurentina.

Morricone schreef ook zijn eigen overlijdensbericht. Morgen wordt die afscheidsboodschap afgedrukt in alle grote kranten in Italië. Asumma toonde vanochtend aan het ziekenhuis de e-mail aan de toegestroomde journalisten.

Ennio_Morricone_email

Morricone werd geboren in Rome op 10 november 1928. Hij heeft zijn leven lang in Rome gewoond en zou nooit naar een andere stad verhuizen. Hij bleef een rasechte Romein en sprak bovendien geen woord Engels. Al op zesjarige leeftijd begon hij met het componeren van muziek, maar het zou nog tot 1961 duren voordat hij zijn eerste soundtrack schreef, voor de film Il Federale.

Hij werd pas echt bekend door zijn samenwerking met regisseur Sergio Leone, die hij al heel lang kende als een klasgenoot uit de lagere school.

Overigens kan je tot 20 augustus in de tentoonstellingsruimte van de Ara Pacis in Rome een tentoonstelling bekijken over het leven en werk van Sergio Leone, waar Ennio Morricone en zijn muziek uiteraard eveneens uitgebreid aan bod komen.

Ennio Morricone verzorgde voor Leone de soundtrack van de films For a fistful of dollars, For a few dollars more, The Good, the Bad and the Ugly, Once Upon a Time in the West, Down the Head, en Once Upon a Time in America.

Tijdens zijn hele carrière componeerde Morricone meer dan vijfhonderd soundtracks voor films en televisie. Sommige van zijn melodieën zijn zelfs bekender dan de films waarvoor hij ze schreef. Hij wordt beschouwd als één van de invloedrijkste componisten van zijn generatie.

Morricone won in de loop der jaren tientallen prijzen, waaronder Grammy Awards, Golden Globes en Bafta’s. Hij werd zes keer genomineerd voor een Oscar en won het begeerde beeldje drie jaar geleden voor zijn muziek van The Hateful Eight, een film van Quentin Tarantino. In 2007 had hij al een Academy Honorary Award ontvangen, een ere-Oscar.

Vorig jaar liet de toen 90-jarige Morricone weten dat hij na een carrière van meer dan zestig jaar, eigenlijk geen zin meer had in het produceren van nieuwe soundtracks. Hij dirigeerde liever concerten dan nog filmmuziek te schrijven, iets wat hij dan ook nog altijd met veel enthousiasme deed.

Vroeger gaven filmstudio’s nog geld uit aan filmmuziek, tegenwoordig gebruiken ze liever synthesizers en schakelen ze amateurs in om te besparen op de muziekkosten, hekelde Morricone. Alleen voor zijn landgenoot en regisseur Giuseppe Tornatore maakte hij sindsdien nog muziek. De Sicilaanse regisseur maakte over zijn goede vriend ook de documentaire The Glance of Music.

The Glance of Music – trailer

The Good, the Bad and The Ugly

Ennio Morricone soundtracks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.