Italië krijgt stimuleringspakket van 208,8 miljard euro

Goed nieuws voor Italië: het land zal van Europa 208,8 miljard euro aan subsidies en leningen ontvangen als onderdeel van het enorme stimuleringspakket waarover de lidstaten vannacht een akkoord bereikten. Daarmee is Italië één van de grootste begunstigen van het herstelplan. Dat maakte de Belg Charles Michel, de voorzitter van de EU-Raad en de voorzitter van de Europese top vanochtend bekend.

euros1

De 27 leiders van de Europese Unie bereikten na vier dagen en vier nachten intensief en moeizaam onderhandelen een akkoord over een stimuleringsplan dat bestaat uit een herstelfonds van 750 miljard euro om de lidstaten te helpen om uit de zware viruscrisis te raken.

Het noodfonds zal 390 miljard euro aan subsidies en 360 miljard euro aan leningen met lage rente verstrekken aan de Europese lidstaten. Voor Italië betekent dit concreet dat het land 81,4 miljard euro aan subsidies en 127,4 miljard euro aan leningen zal ontvangen, samen goed voor 208,8 miljard euro.

Daarnaast kwamen de deelnemers aan de Europese top tot een akkoord over de meerjarenbegroting 2021-2027, die 1.074 miljard euro bedraagt. Samen met het herstelfonds van 750 miljard euro gaat het om het hallucinante bedrag van meer dan 1.800 miljard euro.

euros2

Iedereen was het erover eens dat landen zoals Italië en Spanje die extra zwaar door de pandemie werden getroffen, steun moesten en zouden krijgen, maar niet over hoe die steun er concreet zou uitzien: subsidies of leningen met daaraan strenge voorwaarden gekoppeld.

Na lange discussies is de EU-Raad er vannacht toch uitgeraakt. De onderhandelingen verliepen moeizaam door de grote meningsverschillen tussen de ‘zuinige’ Noord-Europese landen, aangevoerd door Nederland, en de potentieel grootste begunstigden in Zuid-Europa, waaronder Italië.

De zuidelijke lidstaten (Italië, Spanje en Griekenland) vreesden ook dat de Europese Raad een veto zou krijgen over hun hervormingsplannen, maar de Raad krijgt geen absolute controle. Er is wel een soort noodprocedure voorzien: de lidstaten zullen hun relanceplannen moeten voorleggen aan de Europese Commissie, waarna die beslist of de hervormingen wel voldoen aan de Europese doelstellingen.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte verklaarde in een reactie dat het door Europa toegekende bedrag samen met een ambitieus herlanceringsplan zijn land in staat zal stellen om de gevolgen van de viruscrisis krachtig en doeltreffend aan te pakken. Hij wees erop dat Italië als epicentrum van de pandemie één van de zwaarst getroffen landen is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.