460 miljoen euro voor Brussels Airlines

De Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines is voorlopig gered. De federale regering verstrekt het noodlijdende bedrijf 290 miljoen euro in de vorm van een lening. Die moet tegen 2026 terugbetaald worden.

De aandelen van de maatschappij dienen als onderpand. Als de terugbetaling niet of niet tijdig gebeurt, komt Brussels Airlines in handen van de Belgische overheid. De Belgische staat krijgt ook twee zitjes in de raad van bestuur van Brussels Airlines.

Bovenop deze staatssteun engageert moederbedrijf Lufthansa zich om 170 miljoen euro cash in zijn Belgische dochter te pompen. De totale som van de reddingsoperatie bedraagt dus 460 miljoen euro.

De overeenkomst moet nog bekrachtigd worden door de Europese Commissie en de Duitse regering. Deze laatste werd recent en na het vestrekken van 9 miljard euro staatssteun aandeelhouder van Lufthansa.

brusselsairlinesvliegtuig

Het geld dat de Belgische regering naar Brussels Airlines laat vloeien zal niet doorstromen naar Lufthansa zelf of naar andere dochterondernemingen van de Duitse groep.

De Duitsers hebben zich ook geëngageerd om de hub en het hoofdkwartier van Brussels Airlines in Brussel te behouden. Ook aan de naam van de maatschappij en aan de Belgische licentie wordt niet geraakt. Die engagementen zijn juridisch bindend.

Brussels Airlines gaat ongeveer 70 miljoen euro van het geld gebruiken om zijn herstructureringsplan te bekostigen. Volgens dat plan sneuvelen bij de luchtvaartmaatschappij een duizendtal banen, of één op vier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.