Nieuwe sfeerverlichting voor het Pantheon

In het ondertussen al behoorlijk lange lijstje van monumenten en archeologische sites in Rome waar de voorbije paar jaren een nieuw en veel energiezuiniger verlichtingssysteem werd geïntroduceerd, was het zopas de beurt aan het beroemde Pantheon. Het monument op Piazza della Rotonda wordt voortaan verlicht met gloednieuwe ledspots, geïnstalleerd door de energieleverancier Acea.

De officiële ingebruikname van de nieuwe ledverlichting gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Virginia Raggi. Tijdens de ceremonie en tussen de toespraken werd muziek gespeeld van Ennio Morricone door het orkest van de Accademia Nazionale di Santa Cecilia, bijgestaan door de muziekband van de lokale politie.

Burgemeester Raggi bracht nogmaals hulde aan de op 6 juli overleden componist en bevestigde nog eens dat het Auditorium Parco della Musica zal worden herdoopt tot Auditorium Ennio Morricone, dit als blijk van hulde aan de wereldberoemde maestro.

Tijdens haar gelegenheidstoespraak zei Raggi dat de 150 ledspots zelfs ’s nachts de grootsheid en charme van één van de beroemdste monumenten van Rome zullen versterken, als was het een symbolische wedergeboorte na de voorbije lockdown.

Rome wacht op de heropleving van de toeristische sector om zichzelf uit een zeer diep dal te hijsen. Met de wedergeboorte lukt het vooralsnog niet al te best.

Toeristen nemen nog altijd een afwachtende houding aan. Er zijn weinig boekingen, hotels, restaurants en bars zien zwarte sneeuw. Eind mei richtte Virginia Raggi nog een emotionele oproep tot alle Italianen en buitenlandse reizigers om Rome niet links te laten liggen en de stad te bezoeken.

“Kom alsjeblief allemaal terug naar Rome, we wachten met open armen op jullie. Voorlopig moeten we met ons allen nog een aantal veiligheidsregels respecteren, maar de stad is echt wel veilig. Ik nodig alle Italianen uit om onze stad te komen ontdekken en dat geldt natuurlijk ook voor alle buitenlandse toeristen”, zei de burgemeester toen.

Vandaag, twee maanden later, komt de motor van het Romeinse toerisme nog altijd niet echt op gang. Vooral de gevolgen voor de werkgelegenheid beginnen nu echt dramatisch te worden.

Als de situatie niet snel beter wordt, krijgt Rome er volgens werkgeversorganisaties tegen het einde van dit jaar minstens honderdduizend werklozen bij.

Federalberghi Roma, de beroepsvereniging van hoteluitbaters, herhaalde recent nog eens dat de lege hotels zonder steun van de regering in de nabije toekomst zullen zorgen voor een enorme negatieve impact op de werkgelegenheid. Alleen al in de Romeinse hotelsector riskeren duizenden mensen hun job te verliezen.

Als de staat niet snel financieel ingrijpt, dreigen talrijke zaken failliet te gaan of overgenomen te worden door buitenlandse investeerders of criminele consortia, klinkt het bij de beroepsvereniging.

Ook de meeste winkels, bars en restaurants in het historische centrum klagen over een ernstige liquiditeitscrisis. Bij de meesten liggen de inkomsten 70 tot 80 procent lager dan vorig jaar rond deze tijd.

De officïële plechtigheid aan het Pantheon
Bekijk hier een filmpje

Clubleden van S.P.Q.R. lazen dit artikel met foto’s erbij. Vul dit formuliertje in en maak je voor slechts 25 euro per jaar lid van onze nog steeds groeiende Romevereniging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.