Restanten van Romeinse stad Flavia Sabora ontdekt in Spanje

Op een uitgestrekt stuk landbouwgrond in Cañete la Real, een kleine gemeente van 1.650 inwoners in de Spaanse provincie Málaga, zijn brokstukken van roze marmer ontdekt die vermoedelijk afkomstig zijn van een gebouw uit de Romeinse stad Flavia Sabora die in de eerste eeuw werd gebouwd. De ontdekking werd bekendgemaakt door burgemeester Jacobo Aranda Cruces.

Het is de eerste fysieke aanwijzing dat Flavia Sabora zich inderdaad op deze plek bevond. Tot nu toe werd enkel op basis van geschriften verondersteld dat de Romeinse stad in de oudheid gesitueerd was in de omgeving van het huidige Cañeta la Real. De exacte locatie is nooit met zekerheid vastgesteld. De recente ontdekking kan daar verandering in brengen.

canetelareal

De vondst gebeurde door inwoner Antonio Aranda die tijdens een fietstocht langs een groot stuk landbouwgrond gaten in de grond aantrof. Daar waren illegale amateur-archeologen met metaaldetectoren aan het werk geweest. Van het gebied is bekend dat zich hier mogelijk archeologische restanten bevinden. Hoewel het verboden is, gaan schatgravers er regelmatig met een detector aan de slag in de hoop iets waardevols te ontdekken.

Antonio Aranda ontdekte in de gaten onder meer restanten van roze marmer. Dat doet vermoeden dat op deze locatie belangrijke bouwwerken uit de Romeinse tijd hebben gestaan. Het zou niet om woningen gaan omdat marmer alleen gebruikt werd voor officiële bouwwerken. Dat stemt overeen met de informatie die we hebben over het ontstaan van Flavia Sabora. De gevonden resten lijken volgens de eerste bevindingen deel te hebben uitgemaakt van een overdekt paviljoen. Het is niet bekend of de schatgravers de vindplaats hebben beschadigd of artefacten meenamen.

Steden in het Romeinse rijk waren verantwoordelijk voor het onderhouden, verbeteren en beheren van hun eigen infrastructuur. Om dat te financieren had keizer Augustus al lokale belastingen ingevoerd, maar een stadsbestuur moest wel toestemming van het hogere gezag krijgen om nieuwe belastingen te heffen en om ingrijpende veranderingen door te voeren.

De inwoners van wat toen nog gewoon Sabora heette, waren al Romeinse burgers met de bijhorende rechten. In 77 vroegen ze aan keizer Vespasianus (69-79) toestemming om hun administratief centrum en de openbare gebouwen te verhuizen naar een nabijgelegen open vlakte.

Die stadsdiensten bevonden zich op een heuveltop en waren niet erg toegankelijk Men kampte er ook met een gebruik aan ruimte. De verplaatsing werd goedgekeurd en het nieuwe centrum kreeg de naam Flavia Sabora, ter ere van de keizer wiens volledige naam Titus Flavius Vespasianus was.

Imperator Caesar Vespasianus Augustus, pontifex maximus, stuurde in 77/78 na Chr. het volgende officiële bericht naar het stadsbestuur van Sabora.

Omdat u aangeeft dat u in een onbevredigende toestand verkeert en onder moeilijke omstandigheden moet werken, geef ik u toestemming om een ​​stadscentrum op een vlakke ondergrond te bouwen, met mijn naam naar uw wens. De belastinginkomsten die u zegt te hebben te ontvangen sinds Augustus, laat ik ongewijzigd. Als u nieuwe belastingen wilt invoeren moet u eerst de zaak met de gouverneur bespreken. Ik ontving uw verzoek op 25 juli en gaf uw gezanten toestemming om op de negenentwintigste dag van dezelfde maand te vertrekken.

Na de ontdekking is de gemeente Cañete la Real zelf begonnen met een onderzoek en kon aan de hand van een satellietbeeld, een zogenaamde orthofoto, afleiden dat het inderdaad om de oude Romeinse stad zou kunnen gaan.

Orthofoto’s zijn digitale luchtfoto’s waarop de systematische vervormingen die te wijten zijn aan de centrale projectie, het reliëf en de niet altijd perfect verticale opname-as, zijn gecorrigeerd. De aldus bekomen orthofoto is metrisch nauwkeuriger dan een gewone luchtfoto. Dergelijke foto’s zijn erg waardevol als basisinformatie maar ook voor het gedetailleerd opmeten van percelen.

Cañete la Real wacht nu op goedkeuring van de Andalusische regioregering om een vervolgonderzoek uit te voeren naar wat er precies ondergronds aanwezig is en of het effectief gaat om de stad Flavia Sabora.

Er zal in de nabije toekomst alleszins ook een onderzoek gebeuren met een ground-penetrating radar (GPR) of bodemradar, die de ondergrond in kaart kan brengen en tevens de voorwerpen die zich daarin bevinden kan detecteren.

Hispania was de naam die de Romeinen gaven aan het Iberisch Schiereiland dat ze op Carthago veroverd hadden in 206 v. Chr. na de Slag bij Ilipa tijdens de Tweede Punische Oorlog. De Romeinse verovering van het gebied werd voltooid in 19 v. Chr., na de Cantabrische Oorlogen, tijdens de regeerperiode van keizer Augustus. Hispania omvatte het huidige Portugal, Spanje, Andorra, Gibraltar en een klein deel van Zuid-Frankrijk. De naam Spanje (España) is afgeleid van Hispania.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.