Rood alarm in Rome voor dreigende hittegolf

Italië kondigt een bollino rosso of rood alarm aan voor een nakende en zeer intense hittegolf die vanaf vrijdag vanuit Afrika het Italiaanse vasteland zal bereiken. De komende dagen worden temperaturen verwacht die tot minstens 40 °C kunnen oplopen.

De alarmtoestand geldt voor Rome, Bologna, Turijn, Firenze, Campobasso, Pescara, Rieti, Frosinone, Bolzano en Perugia. Een bollino rosso wordt alleen afgekondigd bij extreme weersomstandigheden die niet alleen voor ouderen, zieken of baby’s problemen opleveren, maar ook gevaarlijk kunnen zijn voor gezonde en actieve mensen.

temperatuur_juli

Officiële richtlijnen in deze alarmfase zijn onder meer: niet buiten komen tijdens de heetste uren van de dag, koolzuurhoudende dranken, alcohol of koffie vermijden, wel minstens anderhalve liter water per dag drinken, lichte maaltijden, groenten of fruit eten en comfortabele katoenen of linnen kleding dragen.

Het is nu ook al behoorlijk warm in Rome en dat was de voorbije dagen weer goed merkbaar aan het gedrag van sommigen. Zo kregen een dakloze uit Wit-Rusland en een vrouw uit Verona elk een boete van 600 euro omdat ze een voetbad namen in de Fontana del Tirreno aan de voet van het Altare della Patria of het Vittoriano zoals het monument voor koning Victor Emanuel II aan Piazza Venezia ook wordt genoemd.

tritonfontein

Het gebeurt in Rome op warme dagen wel vaker dat mensen verkoeling zoeken door in één van de vele fonteinen te gaan pootje baden of er zelfs helemaal in te springen. Daar staan echer stevige boetes op.

Inwoners en toeristen kunnen altijd gebruik maken van één van de talrijke nasoni of drinkfonteintjes die je overal in de stad aantreft en die permanent en gratis heerlijk fris water leveren.  Maar ook hier geldt: alleen maar drinken. Jezelf onderdompelen of je hond rechtstreeks van het fonteintje laten drinken levert eveneens een fikse boete op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.