Hackers dringen binnen in computers van het Vaticaan

De krant The New York Times meldt dat hackers zijn binnengedrongen in computers van het Vaticaan. De krant baseert de berichtgeving op de resultaten van een onderzoek door Recorded Future, een bedrijf voor cyberveiligheid dat wereldwijd actief is.

Onder meer het Pauselijke Instituut voor Buitenlandse Missies (PIME) zou het slachtoffer geworden zijn van een computerinbraak, evenals het Studiecentrum van de Heilige Stoel voor China in Hongkong. Ook het bisdom Hongkong kreeg af te rekenen met hackers.

sanpietro

De inbraken gebeurden volgens The New York Times door hackersgoep RedDelta, die wellicht in opdracht van de Chinese overheid actief is.

Ze vonden plaats in mei tijdens een cruciale periode voor de relaties tussen China en de Heilige Stoel, tijdens onderhandelingen over de verlenging van het voorlopige samenwerkingsakkoord tussen China en het Vaticaan dat in 2018 werd gesloten.

Dat akkoord legt onder meer de procedure voor de benoeming van nieuwe Chinese bisschoppen vast. Het was ook de periode van de onrust in Hongkong, nog vóór de goedkeuring van de repressieve Chinese veiligheidswet.

China zou streven naar controle over de ondergrondse katholieke kerk en de invloed van Rome op Chinese katholieken proberen terug te dringen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent elke betrokkenheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.