Referendum op komst om het aantal parlementsleden te verminderen

De Italiaanse regering zal op 20 en 21 september een nationaal referendum houden over de vermindering van het aantal parlementsleden. In een aantal regio’s zullen op dezelfde datum regionale verkiezingen plaatsvinden.

Het referendum, oorspronkelijk gepland op 29 maart, was uitgesteld vanwege de virusuitbraak. Ook de regionale verkiezingen hadden in mei moeten plaatsvinden, maar werden om dezelfde reden eveneens uitgesteld,

De Italiaanse afgevaardigden hadden in oktober vorig jaar een radicale grondwetshervorming aangenomen die het aantal parlementsleden met ongeveer een derde  zou verminderen.

Dat was een verkiezingsbelofte van de Vijfsterrenbeweging (MoVimento 5 Stelle of M5S). De ingreep zou volgens de partij een besparing opleveren van minstens 500 miljoen euro.

Italiaanse parlementsleden en senatoren staan bekend om hun vele privileges, hun gigantische salarissen en hun speciale pensioenregeling. Ze zijn ook met heel veel.

Als de voorgestelde hervorming het haalt, zou het aantal gekozen vertegenwoordigers dalen van 945 naar 600.

Het aantal Kamerleden (nu met 630) zou moeten dalen tot 400. Het aantal senatoren (nu 315) zouden na goedkeuring van het referendum nog met 200 zijn.

Na het Verenigd Koninkrijk (ongeveer 1.400, het aantal leden van het House of Lords is variabel) heeft Italië het op één na grootste parlement in Europa. Frankrijk komt met 925 parlementsleden in de buurt.

De regionale verkiezingen hebben betrekking op zes regio’s: Toscane, Puglia, Campanië, Veneto, Marche en Ligurië, in totaal meer dan 21 miljoen mensen.

De kleine regio Valle d’Aosta, die een speciale status geniet, zou op 20 en 21 september eveneens naar het stemhokje trekken. In ongeveer duizend steden en gemeenten zullen de kiezers ook een burgemeester aanduiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.