Herdenking legendarische sneeuwbui aan Santa Maria Maggiore uitgesteld tot 30 augustus

In Rome wordt ieder jaar op 5 augustus La Festa della Madonna della Neve (het feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw) gevierd. Dat gebeurt door het nabootsen van de legendarische sneeuwbui die in het jaar 352 op deze datum zou hebben plaatsgevonden. Op de plek waar de sneeuwbui zou neergekomen zijn, werd de Basilica di Santa Maria Maggiore gebouwd.

santamariamaggiore2

Het spektakel op Piazza di Santa Maria Maggiore, dat ieder jaar veel mensen lokt, werd echter uitgesteld tot 30 augustus, van 20 uur tot middernacht. De kunstmatige sneeuwval en de bijhorende lichtshow worden begeleid door de muziekband van de Carabinieri.

Het evenement wordt georganiseerd met steun van de stad Rome, het Vaticaan en het Ministerie van Cultuur. Hoe de corona-veiligheidsmaatregelen zullen gehandhaafd worden en wat de gevolgen daarvan zijn, is nog niet duidelijk. Het is echter vrijwel zeker dat minder mensen het herdenkingsfeest zullen kunnen bijwonen.

Wat vandaag wél zal plaatsvinden, is de misviering van 10 uur in de Santa Maria Maggiore-basiliek. Ter ere van La Madonna della Neve worden tijdens de viering witte bloemblaadjes vanaf het plafond naar beneden gestrooid. Dat wordt nog eens herhaald om 17 uur.

Een rijke patriciër, Giovanni of Johannes genaamd, droomde in de nacht van 4 op 5 augustus 352 dat de Maagd Maria hem opdracht gaf een kerk te bouwen op de plaats waar de volgende ochtend sneeuw zou liggen. Dat zou een mirakel zijn, want in augustus daalt de temperatuur in Rome niet snel onder de dertig graden.

Giovanni vond de droom echter zo realistisch dat hij contact nam met paus Liberius (352-366). De paus vertelde hem dat hij precies dezelfde droom had gehad. Ondanks het feit dat iedereen het erover eens was dat het ondenkbaar was dat in het snikhete Rome op dat moment sneeuw zou vallen, ontdekte men de dag nadien in de Esquilijn-wijk dat het op een bepaalde plek flink had gesneeuwd.

Paus Liberius trok naar de locatie om het wonder met eigen ogen te aanschouwen en tekende in de verse sneeuw de ruwe omtrekken van wat een nieuwe kerk moest worden. Giovanni zou de bouw financieren. Die eerste kerk kreeg de naam Basilica Liberiana.

santamariamaggiore1

Paus Sixtus III (432-440) herbouwde de kerk in 432 tot een grotere versie als herinnering aan het concilie van Efeze dat een jaar eerder had plaatsgevonden en veranderde ook de naam van de kerk in de huidige. Op dit concilie was de positie van Maria als moeder van Christus vastgesteld, en door een kerk aan haar te wijden toonde de paus zijn betrokkenheid bij dit besluit.

Hoewel er geen historische basis is voor de wonderbaarlijke gebeurtenis, wordt die sindsdien elk jaar op 5 augustus herdacht met een evenement waarbij de legendarische sneeuwbui wordt nagebootst. Dat blijft in deze snikhete maand augustus een behoorlijk surrealistisch spektakel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.