Voetbalclub AS Roma verkocht voor 591 miljoen euro

Nadat de onderhandelingen eind juni schijnbaar mislukt waren, is de deal nu toch rond:  voetbalclub AS Roma wisselt van Amerikaanse eigenaar. James Pallotta verkoopt de Romeinse club voor 591 miljoen euro aan zijn landgenoot Dan Friedkin.

De overeenkomst is na tien maanden onderhandelen officieel bevestigd op de website van de club. Het persoonlijke vermogen van Dan Friedkin wordt geschat op 4 miljard dollar, al is het juiste bedrag een goed bewaard geheim.

Hij is de baas van The Friedkin Group en eigenaar van Gulf State Toyota, dat in een aantal Amerikaanse staten rond de Golf van Mexico het alleenrecht heeft op de verkoop van Toyota’s. In 2018 draaide het bedrijf een omzet 9 miljard dollar. Friedkin is ook actief in de toeristische sector en de entertainment-business. Het bedrijf telt wereldwijd 5.600 werknemers.

James Pallotta, baas van de investeringsmaatschappij Raptor Group, was sinds 2011 eigenaar van AS Roma. Hij verloor zijn interesse in de club toen zijn plan mislukte om een nieuw stadion van 300 miljoen euro te bouwen. Dat was het gevolg van een corruptie-onderzoek dat het Italiaanse gerecht begon.

stadionasroma

De beurswaarde van AS Roma bedraagt ongeveer 428 miljoen euro. Voor het seizoen 2018-2019 noteerde AS Roma een omzet van 232,8 miljoen euro. Een negatief operationeel resultaat van 31,7 miljoen werd gecompenseerd door 132 miljoen winst uit transfers. Het nettoverlies bedroeg 24,2 miljoen euro, een seizoen eerder was dat bijna 26 miljoen.

De Associazione Sportiva Roma (AS Roma) wordt voornamelijk gevolgd door Romeinen uit het zuiden en oosten van de hoofdstad, terwijl rivaal S.S. Lazio meer aanhangers telt in de noordelijke wijken en in de rest van de regio Lazio. De aanhang van AS Roma komt van oudsher uit arbeiderswijken, in tegenstelling tot de rijkere aanhang van Lazio.

Er bestaat een enorme rivaliteit tussen AS Roma en S.S. Lazio. De derby’s zijn elk jaar de belangrijkste wedstrijden van het seizoen, mede doordat de Romeinse clubs zelden hebben deelgenomen aan de titelstrijd.

De clubkleuren van AS Roma zijn bordeaux-oranje en de ploeg wordt gewoon de giallorossi (rood-gelen) genoemd. Eén van de symbolen van Rome, de wolvin met Romulus en Remus, is eveneens terug te vinden in het logo van AS Roma.

De wolvin staat symbool voor Rome als stad, terwijl de adelaar (gebruikt door Lazio) het Romeinse Rijk symboliseert. Geen van deze symbolen is gebruikt in het officiële stadswapen van de stad Rome.

AS Roma speelt sinds 1953 in het Stadio Olimpico. Dit wordt gedeeld met aartsrivaal Lazio. De harde kern van de supporters zit op de tribune achter het zuidelijke doel, de zogenaamde Curva Sud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.