Brussels Airlines laat minder handbagage toe

De Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines snoeit flink in het toegelaten gewicht van handbagage voor wie in Economy Class vliegt. Reizigers mogen vanaf 18 augustus slechts 8 kg meenemen in de cabine. Nu is dat nog 12 kg.

Brussels Airlines introduceert vanaf die dag nieuwe reistarieven voor korte- en middellange afstandsvluchten die vanaf 1 september worden uitgevoerd. De drie Economy-tarieven worden hervormd en in plaats van de huidige Business Class komen er twee alternatieven.

vliegtuigbagage

De aanpassing maakt deel uit van de gelijkstelling van de tarieven met die van de moedergroep Lufthansa. Wat het effect van de tariefwijzigingen op de prijzen zal zijn, is nog niet bekend.

De nieuwe limiet voor handbagage geldt voor alle vluchten. Citytrippers die slechts kort op hun bestemming verblijven gaan wellicht niet blij zijn met de nieuwe beperkingsregel.

Die zal hen twee keer tijd doen verliezen omdat ze gedwongen zijn om zowel op de heen- als de terugreis zelfs op een relatief licht koffertje van meer dan 8 kg te moeten wachten aan vaak traag werkende bagagebanden. Of hun bagage helemaal zelfs niet zien arriveren door stakende bagageafhandelaars, iets wat in het recente verleden meermaals gebeurde.

Passagiers kunnen alleen maar hopen dat het lagere toegelaten gewicht van hun handbagage ook zal zorgen voor lagere ticketprijzen. Door de huidige veiligheidsverplichtingen zoals het dragen van mondmaskers op de luchthavens en aan boord heeft het comfortabel reizen al een flinke knauw gekregen. Het is niet het juiste moment om reizigers nog meer af te schrikken of om hun verplaatsing nog wat lastiger te maken.

Eind juni werd op alle vluchten van en naar Italië handbagage helemaal verboden. De Ente Nazionale per l’Aviazione Civile (ENAC), de Italiaanse burgerluchtvaartautoriteit, vreesde voor besmettingen. Die strenge maatregel is inmiddels opgeheven.

Wel moet persoonlijke kleding die passagiers afzonderlijk meedragen in speciale gesteriliseerde containers voor eenmalig gebruik worden geplaatst.

Brussels Airlines noteerde in de eerste helft van dit jaar een verlies van 182 miljoen euro. De inkomsten daalden tot 252 miljoen euro, 63% onder het niveau van het voorgaande jaar. Tussen januari en juni werden 67% minder passagiers vervoerd en de bezettingsgraad daalde met 7,4% tot 72,4%. De slechte cijfers zijn een direct gevolg van de viruscrisis.

De noodlijdende luchtvaartmaatschappij werd op 22 juli voorlopig gered doordat de Belgische regering en moedermaatschappij Lufthansa in totaal met 460 miljoen euro over de brug kwamen. Daarmee is Brussels Airlines voorlopig uit de problemen, al wacht er wel een flinke herstructurering die onder meer snoeit in het aantal jobs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.