Zestig jaar geleden begonnen in Rome de Olympische Spelen

Vandaag is het precies zestig jaar geleden dat in Rome de openingsceremonie voor de Olympische Spelen werd gehouden. De zomerspelen van 1960 duurden tot 11 september en vonden plaats in het recent gerenoveerde Stadio Olimpico en op verschillende andere locaties in de stad. De voetbalfinales werden gespeeld in het toen gloednieuwe maar inmiddels vervallen Stadio Flaminio.

olympische_spelen_1960_Rome(7)

Rome maakte voor de sportevenementen echter ook dankbaar gebruik van haar vele majestueuze locaties uit de oudheid en dat leverde onder meer spectaculaire beelden op van gymnastiekwedstrijden vanuit de Thermen van Caracalla en wedstrijden worstelen in de basiliek van Maxentius.

olympische_spelen_1960_Rome(5)

Roeien en kanoën gebeurde dan weer op het 170 m diepe kratermeer van Albano (Lago Albano of Lago Di Castel Gandolfo), vlakbij de pauselijke residentie in Castel Gandolfo.

De marathon startte aan de voet van de Capitolijnse heuvel en eindigde onder de Triomfboog van Constantijn aan het Colosseum.

olympische_spelen_1960_Rome(1)

Voor de organisatie van de zomerspelen van 1960 werd Rome  verkozen vóór de andere kandidaat-steden Lausanne, Detroit, Boedapest, Brussel, Mexico-Stad en Tokio.

Rome had echter veel eerder, aan het begin van de twintigste eeuw, ook al eens de organisatie van de Olympische Spelen binnengehaald. De editie van 1908 zou plaatsvinden in Rome.

Maar na de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius op 7 april 1906, waarbij de stad Napels werd verwoest, werd het budget dat bestemd was voor de Olympische Spelen gebruikt voor de wederopbouw van de stad.

Omdat Rome in de nasleep van de vulkaanramp de organisatie van de zomerspelen in 1908 financieel en praktisch niet meer zag zitten, werd Londen toen inderhaast aangewezen als vervangende locatie en organisator.

olympische_spelen_1960_Rome(2)

Tot de hoogtepunten van de zomerspelen van 1960 in Rome behoren onder meer de prestatie van Abebe Bikila uit Ethiopië die de marathon op blote voeten won en tevens de eerste zwarte Afrikaanse Olympisch kampioen werd.

Cassius Clay, die later bekend werd als Muhammad Ali, won in Rome de gouden medaille voor licht-zwaargewicht in het boksen en de voormalige poliopatiënte Wilma Rudolph, bijgenaamd De Zwarte Gazelle, won drie gouden medailles in sprintevenementen op de baan en werd geprezen als de snelste vrouw ter wereld.

olympische_spelen_1960_Rome(4)

Het was echter de Sovjet-Unie die de wedstrijden in Rome volledig domineerde. De Russen gingen op 12 september naar huis met in totaal 103 medailles, gevolgd door de Verenigde Staten die ‘slechts’ 71 medailles wonnen.

Wat natuurlijk ook een topprestatie was, maar in deze periode van de Koude Oorlog tussen beide landen vooral zorgde voor afgunst en een bikkelharde rivaliteit.

olympische_spelen_1960_Rome(3)

Er waren in Rome 83 landen betrokken bij de Olympische Spelen, met 5.338 deelnemende atleten (4.727 mannen en 611 vrouwen) en 150 evenementen in 17 sporten (23 disciplines).

olympische_spelen_1960_Rome(6)

1960 was ook de laatste keer dat Zuid-Afrika mocht deelnemen aan de Olympische Spelen. Tot 1992 zou het land van deelname worden uitgesloten vanwege zijn apartheidsregime.

De stad- en eilandstaat Singapore nam dan weer voor het eerst deel onder een eigen vlag nadat de Britten het een jaar eerder zelfbestuur hadden verleend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.