Ook de echte pelgrims blijven weg uit Rome

Niet alleen de gewone toeristen blijven voorlopig nog weg uit Rome, ook de echte pelgrims, mensen die omwille van hun christelijke geloof een bezoek brengen aan de pauselijke basilieken, het Vaticaan, de catacomben en andere belangrijke religieuze bezienswaardigheden (en daarbij soms zelfs per fiets of te voet naar Rome reizen) laten zich amper zien.

pelgrims (2)

Dat schrijft Kerknet, de website van het Studiecentrum Kerk en Media in Vlaanderen op basis van berichtgeving door de Duitstalige nieuwsagentschappen KNA (Katholische Nachrichten-Agentur) en Kathpress (Katholische Presseagentur Österreich).

De maand augustus is voor de Eeuwige stad traditioneel een topmaand. Maar dit jaar zijn er door de viruscrisis en de gevolgen ervan nauwelijks toeristen en al helemaal geen bedevaarders.

Veertig procent van de traditionele bedevaartplaatsen is gesloten en ook van vele pelgrimshuizen – en zo zijn er honderden in Rome, die meestal eigendom zijn van een of andere religieuze orde of congregatie – blijven de deuren dicht.

pelgrims (4)

Volgens Werner Demmel, het hoofd van het Duitstalige Pilgerzentrum Rom (Centro Pastorale Pellegrini di Lingua Tedesca) aan de Via del Banco di Santo Spirito, ligt dat niet alleen aan de coronaproblemen. Vele pelgrimshuizen hebben geen personeel. Voor hun werking doen ze een beroep op vrijwilligers of jongeren omdat die goedkoper zijn.

Bovendien zijn de pelgrimshuizen tegenwoordig onderworpen aan een onroerendgoedbelasting, die voor heel Italië is ingevoerd. Voor velen is de lockdown die het hele voorjaar inclusief de paasperiode de stad verlamde, de doodsteek geweest. Zij gingen daarmee financieel helemaal door de knieën.

Werner Demmel is behoorlijk pessimistisch en gelooft niet dat het ooit nog zal worden zoals het geweest is. Op 9 maart sloot hij het pelgrimskantoor en een dag later ging het hele land in lockdown. Sinds de heropening van het bedevaartkantoor op 18 mei hebben zich slechts 21 pelgrims gemeld.

pelgrims (1)

Ter vergelijking: vorig jaar deden er tienduizend bedevaartgroepen en individuele pelgrims een beroep op zijn diensten. De weinigen die wel komen zijn bovendien vaak ook ontgoocheld als ze horen dat de paus zijn publieke audiënties heeft opgeschort. Die zouden (in beperkte groep) echter hernomen worden vanaf 2 september.

Op 23 juni heropende het pension van de zusters van Maria Santissima Bambina, aan de zuilengaanderij met een adembenemend zicht op het Sint-Pietersplein. Ook hier hetzelfde verhaal. Bijna alle boekingen zijn afgelast, luidt het aan de receptie. Vele groepen hebben herboekt naar 2021.

pelgrims (3)

Ook het pension Residenza Madri Pie Roma ten zuiden van het Sint-Pietersplein, dat populair is bij Duitstalige pelgrims, is sinds begin maart gesloten. Aan de toegangspoort hangt een bordje dat het pension voor onbepaalde tijd gesloten is wegens renovatiewerken.

Eén van de zusters kan alleen maar vertellen dat de renovatie zelfs nog niet is gestart. Vanaf wanneer er opnieuw pelgrims welkom zijn, weet zij al helemaal niet.

pelgrims (5)

Zelfs aan de Catacomben van Priscilla, die op 22 juni na een nieuwe drie jaar durende restauratie- en onderhoudscyclus werden heropend en waar men dit jaar een toevloed van bezoekers had verwacht, is er nauwelijks volk. Groepsbezoeken worden er beperkt tot maximaal tien personen. Naast Italianen komen er sporadisch nog enkele Fransen, Spanjaarden en Duitstalige toeristen opdagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.