Nederlandse kardinaal Ad Simonis (88) overleden

De Nederlandse kardinaal Mgr. Adrianus Johannes (Ad) Simonis is woensdag overleden. Hij werd 88 jaar. De kardinaal stond bekend om zijn conservatieve opvattingen en trouw aan Rome.

Ad Simonis, geboren op 26 november 1931 in Lisse, was aartsbisschop van Utrecht van 1983 tot 2007. Op 25 mei 1985 werd hij door paus Johannes Paulus II tot kardinaal-priester gecreëerd. Als titelkerk kreeg hij de basiliek van San Clemente in Rome toegewezen.

Na het overlijden van Johannes Paulus II in 2005 vertrok hij naar Rome om te concelebreren bij diens uitvaart. In het conclaaf daarna was hij de enige Nederlander die stemgerechtigd was bij de keuze van kardinaal Joseph Ratzinger tot paus Benedictus XVI.

Kardinaal Simonis was namens de bisschoppenconferentie aanwezig bij het huwelijk van de Nederlandse kroonprins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta, en bij de staatsbegrafenissen van prins Claus, prinses Juliana en prins Bernhard. Hij werd op 26 januari 2008 als aartsbisschop opgevolgd door Wim Eijk, die zelf sinds 18 februari 2012 kardinaal is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.