Benedictus XVI is de oudste paus ooit

Paus-emeritus Benedictus XVI of Joseph Ratzinger heeft gisteren het record van de oudste kerkvorst uit de geschiedenis gebroken. Dat record stond op naam van paus Leo XIII, wiens pontificaat duurde van 1878 tot 1903.

Leo XIII leidde de kerk tot hij 93 was. Tot gisteren was hij daarmee de paus die de hoogste leeftijd behaalde. Leo XIII had ook het op twee na langste pontificaat, na zijn onmiddellijke voorganger Pius IX (1846-1878) en Johannes Paulus II (1978-2005).

joseph_ratzinger

Zoals bekend trad Benedictus XVI in 2013 af, hij was paus van 2005 tot 2013. Het was de eerste keer sinds 1415 dat een paus zijn functie vóór zijn dood neerlegde.

De laatste paus die (toen gedwongen) ontslag nam was Gregorius XII in 1415. Toen werd beslist geen nieuwe paus te kiezen tot de aftredende kerkleider zou overlijden, wat in 1417 ook gebeurde.

Joseph Ratzinger (°1927) is nu 93 jaar en bijna vijf maanden oud. Hij woont nog altijd in Vaticaanstad. Hij is niet meer zo fit en wordt regelmatig gesignaleerd in een rolstoel. Benedictus XVI werd opgevolgd door de huidige paus Franciscus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.