Cicero en het einde van de republiek

In het kader van de Week van de Klassieken geeft Christoph Pieper (universitair docent Universiteit Leiden) op vrijdag 11 september van 15 tot 16 uur een livestream lezing vanuit het Rijksmuseum van Oudheden en Leiden met als thema Cicero en het einde van de republiek.

Cicero stierf in december 43 v. Chr. als slachtoffer van de proscriptie van het tweede triumviraat, gevormd door Lepidus, Marcus Antonius en Octavianus, de latere keizer Augustus. Cicero’s dood wordt vaak als symbool voor de ondergang van de Romeinse republiek beschouwd.

BHC0251

Na jaren van wrede burgeroorlog tussen 42 en 31 v. Chr. slaagde Octavianus er immers in om zijn tegenstander (en eerdere bondgenoot) Antonius te verslaan. Kort daarna werd hij tot Augustus uitgeroepen. De eerste Romeinse keizer is als de stichter van het Julisch-Claudische keizerhuis de geschiedenis ingegaan.

Cicero en Augustus lijken in elk opzicht lijnrecht tegenover elkaar te staan. Maar werd dat altijd zo gezien? In de lezing staat deze vraag centraal en zullen drie antwoorden vanuit drie verschillende contexten worden besproken:

Historicus Velleius Paterculus, die in de tijd van keizer Tiberius schreef (zijn werk ontstond rond 30 na Chr.);

Leonardo Bruni’s Geschiedenis van het Florentijnse volk (geschreven tussen 1415 en 1444);

Recent onderzoek, met name wat betreft Cicero’s aanwezigheid in Augusteïsche literatuur.

Om deze livestreams te volgen hoef je geen extra programma’s te downloaden of te installeren op je computer. Na aanmelding ontvang je een link, waarmee je met een gewone browser (Chrome, Firefox, …) op je pc, laptop, tablet of smarthone de activiteit kan volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.